Deloskop izpostavlja: Američanke – 100 % Slovenian

Ljubljana, NUK. 5. 10. Vodstvo ob 17.30, filmska projekcija ob 18. uri.

Objavljeno
04. oktober 2016 17.59
M. V.
M. V.

Ob razstavi Slovenke v ZDA napovedujejo projekcijo dokumentarnega filma Američanke – 100 % Slovenian, avtorice in scenaristke Mirjam Milharčič Hladnik in režiserke Hanne A. W. Slak.

Dokumentarni film Američanke se na humoren in človeški način loteva velikega vprašanja, kaj je nacionalna identiteta in zakaj nam je v sodobnem multikulturnem svetu še vedno zelo potrebna.

Protagonistke filma prihajajo iz zelo različnih družbenih in kulturnih okolij, »združuje« pa jih prepričanje, da so Slovenke, ne glede na to, ali so se v Ameriko izselile same ali pa so tja emigrirali njihovi predniki. Posnete pripovedi so zgodbe identitet, sestavljene iz spominov na glasove babic in kuharske recepte za eksotične jedi, kot sta potica in kislo zelje.

Projekciji bo sledil pogovor s scenaristko filma Mirjam Milharčič Hladnik, ki se bo med drugim dotaknila vprašanj o podobi in pogledu na slovensko izseljenstvo danes, deset let po nastanku filma, s perspektive velikih migracijskih sprememb, ki so del sodobnega sveta.

Pred ogledom filma pripravljajo ob 17.30 še vodstvo po razstavi Slovenke v ZDA