Deloskop izpostavlja: Dan osvoboditve

Ljubljanski grad. 26. 7., ob 21.30.

Objavljeno
25. julij 2017 20.40
M. V.
M. V.

V Kinu pod zvezdami bo na Ljubljanskem gradu nocoj ob 21.30 projekcija filma Dan osvoboditve (Liberation Day), glasbenega dokumentarca o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji.

V Pjongjang jih je na veliko presenečenje svetovne javnosti, kot prvo zahodno glasbeno skupino, popeljal norveški režiser in kulturni organizator Morten Traavik, da bi s koncertom počastili sedemdeseto obletnico tamkajšnjega dneva osvoboditve, s katerim zaznamujejo konec japonske kolonialne prevlade v Koreji.

Ob srečanju s strogo ideologijo in kulturnimi razlikami se je skupina le s težavo prebila skozi cenzuro, preden so jo spustili pred občinstvo, ki še nikoli ni slišalo alternativnega rokenrola.

Film sta režirala Morten Traavik, ki je hkrati kot organizator spretno krmaril med pričakovanji gostiteljev in gostujoče glasbene skupine, ter latvijski režiser Uġis Olte, za katerega velja, da pri ukvarjanju z resnimi temami rad ohranja igrivost.

Film je prejel nagrade na IDFA, festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu, na tržaškem filmskem festivalu in na Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani.