Deloskop izpostavlja: Krčenje v Kinodvoru

Kinodvor, Ljubljana. Nocoj ob 19. uri.

Objavljeno
03. januar 2018 18.22
V. U.
V. U.

Lani je odprl filmsko Mostro v Benetkah, nocoj ob 19. uri ga bodo predpremierno, tudi s pogovorom z režiserjem Alexandrom Paynom po skypu, predstavili v ljubljanskem Kinodvoru. Film Krčenje (Downsizing) je znanstvenofantastična satira, ki ponuja svojevrstno rešitev vprašanja prenaseljenosti planeta.

Namesto da bi zmanjšal svoje apetite, se lahko človek pomanjša kar sam, postopek, kako človeško telo skrčiti na decimeter, pa odkrije norveški znanstvenik. Ljudje v pomanjšanem svetu hitro ugotovijo, da je njihov denar vreden precej več. Hiše postanejo velike, hrana poceni ... Obljuba o boljši prihodnosti premami tudi Paula Safraneka (Matt Damon) in njegovo ženo Audrey (Kristen Wiig).

Odločita se zapustiti enolično življenje v Omahi, se pomanjšati in preseliti v luksuzno miniaturno skupnost, a stvari ne gredo čisto po načrtih ... Alexander Payne se je kot potomec grških priseljencev rodil leta 1961 v Nebraski. Krčenje je njegov sedmi celovečerec in sledi njegovim odmevnim filmom, kot so Gospod Schmidt (2002), Stranpota (2004), Potomci (2011) ali Nebraska (2013).