Deloskop napoveduje: film Soundbreaker

Na sporedu letošnje Druge godbe bo tudi projekcija dokumentarnega filma Soundbreaker o življenju in ustvarjanju finskega harmonikarja Kimma Pohjonen.

Objavljeno
17. maj 2012 21.17
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

S tremi desetletji glasbenih izkušenj v rocku, folku, avantgardi, improvizaciji, klasični, plesni in gledališki glasbi slovi kot eden pomembnejših glasbenih inovatorjev na področju harmonike. V letih 1996, 1997, 1998 in 1999 so ga izbrali za najboljšega finskega folk glasbenika.

Študij klasične in ljudske glasbe je končal na helsinški Akademiji Sibelius, kjer zdaj poučuje, študiral je tudi na Visoki šoli za umetnost Bagamoyo v Buenos Airesu.

Pohjonen v avtorskih projektih glasbo prepleta z različnimi zvočnimi in svetlobnimi učinki, ki jih nadgrajuje z jasnim dramaturškim ozadjem. Na Drugi godbi se je v živo predstavil leta 2002, potem smo ga pri nas slišali še v zasedbi KTU z energično eksperimentalno rockovsko glasbo, nazadnje pa v duetu Uumen s francoskim perkusionistom Ericom Echampardom na 12. festivalu Jazz Cerkno.

Prihodnji torek bomo finskega mojstra harmonike premierno spremljali na filmskem platnu v režiji Kimma Koskele. Film je marca letos na 30. mednarodnem festivalu FIFA (Festival International for Films on Art) v Montrealu prejel veliko nagrado za najbolj kreativen film.