Film Zapelji me v Los Angelesu do glavne nagrade

Na 9. festivalu filma jugovzhodne Evrope SEEfest si je prvo nagrado razdelil s hrvaškim filmom Vis-a-vis.

Objavljeno
08. maj 2014 17.41
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Celovečerni prvenec Marka Šantića Zapelji me je na 9. festivalu filma jugovzhodne Evrope SEEfest v Los Angelesu prejel prvo nagrado. Film si nagrado za najboljši celovečerec deli s hrvaškim filmom Vis-a-vis režiserja Nevia Marasovića. Šantićev film so označili za prepričljivo dramo o življenju delavskega razreda.

Za oba režiserja so v komisiji, ki so jo sestavljali pisatelj Bret Easton Ellis, filmski kritik Brent Simon in filmski kurator Chale Nafus, zapisali, da predstavljata nova, sveža glasova iz Vzhodne Evrope, piše na portalu MMC RTV Slovenija, ki je producent Šantićevega filma.

Za film Zapelji me je nagrada z nazivom Bridging the Borders (Prečenje mej), ki jo je prejel na festivalu, kjer so med 1. in 5. majem prikazali 35 filmov, novo mednarodno priznanje. Film je bil na lanskem Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za najboljšo režijo, na Filmskem festivalu v Varšavi pa si je film prislužil posebno omembo.

Prikazan je bil v tekmovalni sekciji na filmskem srečanju v Bergamu in na festivalu goEast v Wiesbadnu ter v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na mednarodnem festivalu v Sofiji. Na ogled je bil tudi v okviru retrospektive slovenskega filma na Festivalu češkega filma v Plznu ter na Panorama Europe v New Yorku.

Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Luka, ki ga igra Janko Mandić, odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo (Nina Rakovec), živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

Poleg Mandića in Rakovčeve v filmu nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc. Film bo v slovenskih kinematografih premierno prikazan septembra.