Forbes: Filmi, ki so v letu 2016 najmanj zaslužili

Komercialno najmanj uspešen film je Max Steel, sledi mu Upornik neodvisne države Jones.

Objavljeno
28. november 2016 17.31
MATTHEW McCONAUGHEY stars in FREE STATE OF JONES
J. G.
J. G.

Forbes je objavil lestvico desetih komercialno najmanj uspešnih filmov v letu 2016, ki kaže, da to ni bilo ravno najboljše leto za komedije. Na tej lestvici namreč prevladuje prav ta žanr, na prvem mestu med zgubarji pa je film o superjunaku.

Največja finančna polomija je poskus, da bi iz Mattelove igrače Max Steel naredili komercialno uspešno filmsko serijo, kot so Transformerji. Čeprav se zdi, da so filmi o superjunakih zelo priljubljeni med gledalci, s tem ni bilo tako.

Gre za Maxa Steela v režiji dokaj neznanega Stewarta Hendlerja in z mladim Benom Winchellom v glavni vlogi najstnika, ki se spoprijatelji z močnimi nezemljani. Max Steel je nekakšna filmska adaptacija, temelječa na priljubljeni Mattelovi igrači, ki je stala skromnih 10 milijonov dolarjev, zaslužek pa je bil še veliko skromnejši – vsega 4,4 milijona dolarjev.

Na drugem mestu je akcijska biografska drama Upornik neodvisne države Jones (Free State of Jones) po romanu Leonarda Hartmana, katerega scenarist in režiser je Gary Ross, glavno vlogo pa je odigral oskarjevec Matthew McConaughey. Režiser spektaklov Seabiscuit in Igre lakote: Arena smrti je posnel resnično zgodbo o drznem uporniku Newtonu in njegovem boju proti tiraniji.

Ob začetku ameriške državljanske vojne Newton kot vojak uporniške Konfederacije doživi največje strahote vojne, zato se ob vrnitvi domov odloči ravnati po svoji vesti. S pomočjo revnih kmetov in pobeglih sužnjev začne ustanavljati svojo vojsko, kljub krutemu maščevanju oblasti pa ne odneha, temveč sredi sovražnega ozemlja ustanovi neodvisno državo Jones.

To povzroči neustavljiv srd Konfederacije, ki poskuša na najbolj krvave načine uničiti izdajalce in zatreti ideale, ki jih Newton predstavlja. Film, katerega proračun je znašal 50 milijonov, so kritiki kar dobro ocenili, zaslužil pa je vsega 23 milijonov.

Na tretjem mestu je komedija Popstar: Never Stop Stopping z Andyjem Sambergom v glavni vlogi, ki je stala 20 milijonov, zaslužila pa je 9,5 milijona. Na četrtem mestu je Prevzetnost in pristranost in zombiji (Pride and Prejudice and Zombies). Grozljivka-komedija, ki združuje klasično delo Jane Austen in zombije, je stala 20 milijonov, zaslužila pa 9,5 milijona.

Sledi risanka Ratchet & Clank, ki je imela 20 milijonov proračuna, zaslužil pa je borih 11. Sledita komediji: Keeping Up With The Jonese, ki je iztržila 26 milijonov in stala 40 milijonov ter Whiskey Tango Foxtrot s priljubljeno Tino Fey v glavni vlogi. Ta vojna komedija, ki opisuje resnična doživetja ameriške novinarke v Afganistanu, je zaslužila 24 milijonov, stala pa je 35 milijonov.

Na osmem mestu je komedija Sashe Barona (Ne)profesionalec (The Brothers Grimsby), ki ji ni uspelo ponoviti uspeha legendarnega Borata. Film je zaslužil 28 milijonov, proračun je znašal 35 milijonov.

Na devetem mestu je Snowden Oliverja Stona z Josephom Gordon-Levittom v glavni vlogi, ki so ga kritiki kar hvalili, gledalcev pa ni imel prav veliko. Film je stal 40 milijonov, zaslužil pa jih je le 34.

Na desetem mestu je komedija Genialci (Masterminds), ki je zaslužila 22 milijonov, stala je je 25 milijonov dolarjev.

Seveda komercialni neuspeh filma ne pomeni, da je kakovost filma slaba, kar k svoji lestvici pripominja tudi Forbes. Na zaslužek filma med drugim pomembno vplivata tudi promocija in datum začetka prikazovanja. Zanimivo je, da so se kot finančno neuspešni pokazali filmi z majhnimi in srednjimi proračuni, medtem ko spektakli, ki stanejo več od 100 milijonov dolarjev, ne glede na kakovost vendarle nekaj zaslužijo ali vsaj pokrijejo stroške.