George Clooney obsoja umik filma The Interview

S peticijo od direktorjev hollywoodskih studiev, igralcev in medijev zahteva, da se zavzamejo za film.

Objavljeno
22. december 2014 12.13
I. B., kultura
I. B., kultura

Georgeu Clooneyju Kim Džong Un ne bo ukazoval, kaj lahko gleda in česa ne! Tako je mogoče povzeti bistvo sporočila, ki ga je konec prejšnjega tedna hollywoodski igralec namenil družbi Sony Pictures in javnosti.

Clooney, čigar osebni podatki in elektronska pošta, namenjena producentom in studiu, so ob nedavnem vdoru hekerjev, ki si pravijo Varuhi miru, končali na spletu (tako kot osebni podatki zvezdnikov, od Brada Pitta, Daniela Craiga in Jessice Alba do Julie Roberts, Natalie Portman in Toma Hanksa), se je odločil objaviti peticijo.

V njej zagovarja svobodo izražanja in ustvarjanja ter obsoja družbo Sony, da se je ob grožnjah s terorističnimi napadi na kinodvorane odločila za Severno Korejo več kot sporni film The Interview, parodijo o severnokorejskem voditelju Kim Jong Unu, umakniti, češ da prav to pomeni uklonitev terorizmu.

»Govorimo o tem, da nam hoče neka država določati, kaj bomo gledali. To ne zadeva le filmske industrije, ampak vse naše poslovanje. Imamo nekoga, ki grozi, da nam bo razstrelil kinodvorane, in vsi se mu nenadoma priklanjajo. A pri Sonyju niso odpovedali predvajanja filma, ker bi se bali, umaknili so ga, ker so lastniki kinodvoran rekli, da ga nočejo, ker so jim odvetniki povedali, da bodo odgovorni, če bi kdo tam umrl.«

Clooney zato s peticijo od direktorjev hollywoodskih studiev, igralcev in tudi od medijev zahteva, da se zavzamejo za ta film, ima pa tudi predlog: film naj Sony Pictures objavi na spletu!

Na prav poseben način je podporo filmu izrazil ameriški pisatelj, kultni avtor pustolovskih romanov George R. R. ­Martin: avtor Igre prestolov je ponudil, da film predvajajo v dvorani v New Mexicu, ki je njegova last, na svojem blogu pa se je začudil, da se ogromne korporacije, »ki bi si lahko privoščile Severno Korejo kupiti z drobižem,« bojijo predvajati film, ker Kim Džong Un ne prenese norčevanja na svoj račun.

»Taka stopnja korporativne strahopetnosti me preseneča,« je dodal Martin, »še dobro, da taki fantje niso vodili studijev takrat, ko je Charlie Chaplin naredil Velikega diktatorja. Če se že tako bojijo Kim Džong Una, kako bi se šele podelali pred Hitlerjem.«