Glavna nagrada Festivala gorniškega filma ameriški Metanoi – preobrazbi Jeffa Lowa

Izteka se 9. Festival gorniškega filma Domžale. Znani so nagrajenci.

Objavljeno
27. februar 2015 16.28
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Enotedenski program devete izdaje Festivala gorniškega filma Domžale, ki je s petdeseterico filmov ob Mestnem kinu v Domžalah, mestu, v katerem imajo sedež njegovi organizatorji iz Društva za gorsko kulturo, potekal še v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj, se danes končuje.

V CD so na sporedu še predavanja nepalskega okoljevarstvenika Sudarsona Karkija, srečanje s člani odprave Makalu 1975 in projekcija filma s predavanjem pionirja športnega plezanja v Italiji Maurizia Zanolle - Manola, predvsem pa projekcije nagrajenih filmov.

Glavno nagrado mesta Domžale je žirija, v kateri so zasedali Claudia Kühle iz Avstrije, Matthias Aberer iz Avstrije, omenjeni Karki iz Nepala ter Mojca Volkar Trobevšek in Matjaž Jeran iz Slovenije, namenila ameriškemu filmu Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa, ki jo organizatorji označujejo za ganljiv prikaz življenja plezalne legende pa tudi njegove človeške plati in težav, s katerimi se je spopadal v zasebnem, družinskem in poslovnem življenju.

Najboljši alpinistični film je Vstaja v Dolini (ZDA), najboljši plezalni Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona (Velika Britanija), najboljši film o gorah, športu in avanturi nemško-novozelandski Podzemna povezava – pot v neznano,  najboljši film o gorski naravi in kulturi pa Ostal boš kmet (Nemčija).

Žirija je podelila tudi nagrado za najboljši kratki film (Maslena svetilka, Francija), pohvalo za film o gorski naravi in kulturi (Sunakali, Nepal) in dve pohvali za najboljši plezalni film (Projekt Mina, Velika Britanija, in Nova drznost, ZDA), Televizija Slovenija – žirijo v tej kategoriji so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in dr. Andrej Doblehar – pa je nagradila film Živeti za strast (Slovaška).

Zmagovalni filmi bodo danes na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Domžale, kjer bo projekcija zmagovalnih filmov tudi jutri.