Koga bo še doletela Weinsteinova in Spaceyjeva usoda?

Epiloga dogajanja ni mogoče napovedati v celoti, deloma pa vendarle.

Objavljeno
10. november 2017 21.06
Jožica Grgič
Jožica Grgič
Potem ko so zaradi čez noč razkritih starih grehov Kevina Spaceyja prekinili produkcijo šeste sezone ene najboljših TV-serij v zadnjih letih, Hiša iz kart, in ta je tudi zadnja, je družba Sony TriStar objavila, da film All the Money in the World (Ves denar sveta) umika iz tekme za oskarja.

Premiera filma, ki je bila tudi negotova, bo na napovedani datum 22. decembra, saj je denar sveta vladar in 40 milijonov, vloženih v film, ne bodo vrgli stran. Za oskarja pa se raje ne bodo potegovali, čeprav bi film po dosedanjih predvidevanjih lahko dobil nekaj kipcev in s tem zaslužil še več denarja.

Amerika in še zlasti Hollywood navzven stavita na politično in moralno korektnost, kar je lepo razbrati tudi iz besed produkcijske in distribucijske družbe Sony TriStar: »To je odličen film in si zasluži, da bi tekmoval za oskarja, toda zaradi sedanjih obtožb enega glavnih igralcev in spoštovanja do prizadetih ne bi bilo primerno, da se pojavi na slovesnem dogodku.« Distribuciji pa se ne bodo odpovedali, saj je »pri filmu nekaj let trdo delalo 800 ljudi in bilo bi nepravično, če bi vse kaznovali zaradi dejanj enega človeka«.

Film legendarnega Ridleyja Scotta ima oskarjevsko zgodbo. Posnet je po resničnih dogodkih o ugrabitvi vnuka bogataša Jeana Paula Gettyja, v katerem sta ob Spaceyju zaigrala Mark Wahlberg in Michelle Williams. Vendar Spaceyja v filmu ni več, ker so ga izrezali. Namesto njega igra Christopher Plummer in prizore so znova posneli.

Kako umakniti osrednji lik

Nekateri pravijo, da bi se serija Hiša iz kart s šesto sezono v vsakem primeru končala. Zdaj, ko so se v Netflixu odločili, da Spaceyja v zadnji sezoni ne bo več, je vprašanje, kako umakniti osrednji lik Franka Underwooda, ki ga igra. Spacey je poosebljenje Underwooda, zato ga ne more zamenjati drug igralec. Najbrž bodo problem rešili tako, da bo umrl, v središču dogajanja pa bo njegova žena Claire (Robin Wright). Obstaja pa še en problem. Spacey je tudi eden od producentov serije, če se ga bo Netflix hotel znebiti, mu bo moral mastno plačati.

Zdi se, da so Kevina Spaceyja pribili na križ zaradi spleta okoliščin. Če v začetku oktobra ne bi odjeknil spolni škandal po razkritju, da je močni producent Harvey Weinstein zadnja tri desetletja spolno zlorabljal mlade ženske, s katerimi je sodeloval, bi se Spacey najbrž izvlekel z rumenim kartonom, vendar ne bi bil izključen iz igre. Verjetno bi jo z blažjo kaznijo odnesel celo Weinstein, če ne bi o spolnih zlorabah hkrati spregovorile številne ženske, v času zlorabljanja in nadlegovanja na začetku karierne poti, danes pa slavne filmske zvezdnice, kot so Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd ... In če ameriški novinarji ne bi razkrili o Weinsteinu najmanj osem zunajsodnih poravnav, ki potrjujejo njegovo krivdo. Afera je bila torej za filmski posel prevelika, da bi jo lahko Spacey odnesel samo s kakšno prasko.

In zdi se tudi, da ni naključje, da se je oktobra opogumil spregovoriti Anthony Rapp, ki da ga je Spacey spolno nadlegoval pred 31 leti. Danes 46-letni ne ravno izstopajoči igralec Rapp (serija Zvezdne steze: Discovery) je povedal, da sta se z deset let starejšim Spaceyjem spoznala leta 1986 v newyorškem klubu, Spacey ga je povabil k sebi domov in ga zapeljeval, ni ga pa zlorabil. Spacey je na twitterju napisal, da se dogodka ne spomni in da mu je žal za trpljenje človeka, ter priznal, da je gej. Sprožil se ja plaz, oglasili so se še drugi moški, v glavnem igralci, ki da jih je Spacey nadlegoval kot mlade fante. To je bil njegov konec, a ni rečeno, da za vedno.

Bleščeča kariera

Spacey je vrhunski gledališki in filmski igralec, dobitnik dveh oskarjev – za vlogi v Singerjevem filmu Osumljenih pet in Mendesovi uspešnici Lepota po ameriško –, blestel je med drugim tudi v filmu L. A. zaupno. Leta 2003 je postal ravnatelj gledališča Old Vic v Londonu. Agencija CAA ga noče več zastopati, nagrade emmy, ki naj bi mu jo častno podelili 20. novembra, ne bo dobil, uprava londonskega gledališča se je distancirala od nekdanjega ravnatelja, biografski film Gore Michaela Hoffmana o piscu Goru Vidalu, v katerem je Spacey koproducent in igralec, pa je Netflix do preklica ustavil v fazi postprodukcije.

Število Spaceyjevih domnevnih žrtev je zdaj že približno tolikšno (60) kot Weinsteinovih, ki so se mu produkcijska družba, ameriška filmska akademija, ki podeljuje oskarje, ter žena odpovedale in je zdaj na kliniki za zdravljenje zasvojenosti.

Za razuzdanost in nebrzdanost tako Weinsteina kot Spaceyja in tudi številnih drugih v Hollywoodu se je ves čas vedelo, toda javnost in filmska industrija so jih tolerirali. Odkar obstaja Hollywood, obstajajo tudi škandali, vendar je bila javnost vedno bolj tolerantna do igralcev, ki so bili vpleteni v heteroseksualne afere kot v homoseksualne. Vse od začetka je bilo običajno, da zvezdnice ustvarjajo šefi studiev, ki so jim spreminjali imena in določali njihov videz. Naj omenimo samo nekaj imen, povezanih s spolnimi škandali, ki za akterje niso imeli nobenih posledic, vsaj ne resnih: Woody Allen, Roman Polanski, Robert Downey Jr., Alfred Hitchcock, Marlon Brando ...

Zdaj lahko samo čakamo, koga od hollywoodskih zvezdnikov bo doletela enaka usoda, kot je Weinsteina in Spaceyja. V nekaj tednih po izbruhu škandala z Weinsteinom se je oglasilo več sto žensk in moških, ki so obtožili vrsto moških v Hollywoodu za spolno nadlegovanje. Morda bo naslednji dvakratni oskarjevec Dustin Hoffman, ki ga za nagovarjanje k seksu leta 1985 obtožuje scenaristka Anna Graham Hunter. Ali pa producent in režiser Brett Ratner, za katerega sta igralki Natasha Henstridge in Olivia Munn rekli, da ju je v začetku devetdesetih nagovarjal k oralnemu seksu in masturbaciji.

Epiloga dogajanja ni mogoče napovedati v celoti, deloma pa vendarle. Z Weinsteinom je nepreklicno konec, ker mu očitajo tudi posilstva in izkoriščanje svojega izjemnega vpliva, ki je dekletom omogočil ali onemogočil delo. Spaceyjev greh velja za manjši, ker je fante »samo« zapeljeval in otipaval, zato se bo po vsej verjetnosti kmalu vrnil na prizorišče. Nihče od zlorabljenih, ki so z javnimi izpovedmi želeli zgolj opozoriti nase, ne bo naredil filmske kariere. Hollywood pa bo še naprej hodil po utrjenih poteh.