Kino Otok: V znamenju premikov - geografskih in intimnih

Filmski festival bo Izolo polnil s svežimi zgodbami od 1. do 5. junija.

Objavljeno
31. maj 2016 18.38
Tina Lešničar
Tina Lešničar

S portugalskim filmom Ribji spev se drevi uradno začenja 12. Kino Otok, ki k nam prinaša prekomorske zgodbe z bolj skritih kotičkov obal in celin. Filmski projektorji na Manziolijevem trgu so sicer zabrneli že sinoči, ko so si domačini brezplačno ogledali film presenečenja.

V prihodnjih petih dneh bo na slovensko obalo naneslo številne filmske ustvarjalce od blizu in daleč. Morje bo pljusknilo na platno že v otvoritvenem filmu Ribji spev, v katerem režiserja Joaquim Pinto in Nuno Leonel spremljata boj za preživetje skupnosti portugalskih ribičev, ki jim po kruhu streže globalizirani industrijski ribolov. Predstavitev filma je bila zaupana v skrbno naročje pisatelja Mateta Dolenca, ki mu je kot boter spisal doživeto in ganljivo popotnico.

Nekdanja županja Izole in podpornica festivala Breda Pečan bo kot botrica pospremila četrtkov film Jagnje, prvenec režiserja Yareda Zelekeja. Film o dečku, ki mora po materini smrti daleč od rodne vasi k sorodnikom, s seboj pa vzame domačega ljubljenčka – jagnje, s katerim vzgoji poseben odnos –, je prvi etiopski film, ki se je predstavil v Cannesu.

Z beneško nagrado Coppa Volpi nagrajena igralka Valeria Golino pa bo v italijanskem filmu Giuseppeja Maria Gaudina V imenu ljubezni odigrala »nekoč ognjevito deklico, ki jo neusmiljena neapeljska realnost v štirih desetletjih obrusi v rahločutno žensko, razpeto med skrbjo za otroke in starše, nerazrešenimi čustvi do moža ter demoni družinske preteklosti in neizpolnjujoče sedanjosti.«

Obrazi in imena »tistih drugih«

Jagnje je le ena izmed afriških zgodb na letošnjem Kinu Otok. Druge, ki bodo predstavljene v sekciji Dobri sosedje, osvetljujejo usode migrantov, kot sta na primer Abdul in Hamza, Somalca, ki se znajdeta na vzhodu Srbije v filmu srbskega režiserja Marka Grbe Singha.

Pogled od znotraj ponuja tudi doku-drama Destinacija Srbistan Želimira Žilnika, ki nadene obraze anonimnim pribežnikom iz razdejanih območij Afrike ter Bližnjega in Srednjega vzhoda. Avstrijski avtor Peter Schreiner pa v filmu Lampedusa o posledicah begunske krize spregovori skozi srečanje mladega Somalca in ostarele Italijanke – obeh na begu, vsak pred svojo osebno preizkušnjo.

Bosanski režiser Vladimir Tomić je leto 1992 preživel v köbenhavnskem plavajočem hotelu, kamor so nastanili tisoč beguncev iz Bosne in Hercegovine. V filmu Flotel Evropa, sestavljenem iz domačih VHS posnetkov, bo gledalce popeljal nazaj v čas razpada nekdanje Jugoslavije.

Z intimnim projektom Za eno samo uro s teboj, posvečenim svoji pokojni materi, se bo v Sloveniji prvič predstavila italijanska dokumentaristka Alina Marazzi. Videli bomo tudi njen film o italijanski seksualni revoluciji in feminizmu 60. in 70. let Tudi vrtnice hočemo ter njen prispevek k eksperimentalnemu omnibusu 14 kolutov.

Strokovne delavnice

Med številnimi razgibanimi spremljevalnimi dogodki k filmskemu programu bosta v času festivala v Izoli potekali tudi filmski delavnici TorinoFilmLab in Re-Act. Strokovna delavnica Re-Act na pobudo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Avdiovizualnega sklada Furlanije - Julijske krajine v sodelovanju s priznano evropsko platformo za razvijanje filmskih projektov TorinoFilmLab bo na Kino Otok pripeljala sedem režisersko-producentskih ekip, ki bodo v Izoli razvijale nove projekte. Program FrameWork pa bo usmerjen na izobraževanje scenaristov, režiserjev in producentov v fazi razvoja prvega ali drugega celovečernega filma.

Izolani so se tokrat pripravili tudi na filmu pod zvezdami neugodno vremensko prognozo. Z Manziolijevega trga se bodo gledalci v primeru dežja lahko zatekli v izolski Kulturni dom, Manziolijeva palača bo nudila zavetje kratkometražni sekciji Video na plaži, ponočnjaki na Svetilniku pa bodo v glasbenem DJ programu tudi lahko uživali pod streho.