Na Grossmannu slavil Zli duh

Hudega mačka je prejel celovečerev režiserja Petra Jákla. Nagrada za življenjsko delo Udu Kieru.

Objavljeno
18. julij 2015 20.50
Mario Belovič, Ljutomer
Mario Belovič, Ljutomer
V Ljutomeru se je pravkar končal 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Glavno festivalsko nagrado Hudi maček za najboljši celovečerni film je prejel češki film Zli duh režiserja Petra Jákla, nagrado za življenjsko delo pa je prejel legendarni nemški igralec Udo Kier.

Nagrado Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je žirija z Igorjem Vidmarjem na čelu podelila: ameriško-italijanski produkciji Morphine, potovanje sanj Marka Sandmana. Slakov hudi maček za najboljši kratki film je letos šel kanadskemu filmu Mrtva srca. Melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film je prejel film Poslednja formalnost Stéphane Everaert. Vinski šampion hudi maček za najboljše vino pa je letos postalo Revolution, ki ga prideluje Turistična kmetija Hlebec.

Žirija za glavno filmsko nagrado, ki jo je vodil južnoafriški režiser Richard Stanley je v obrazložitvi zapisala, da je »letošnji tekmovalni program celovečercev vseboval izbor izjemno impresivnih filmov, od katerih ima vsak svoje odlike, kar je dodatno otežilo izbiro najboljšega. Kljub temu smo se pri upoštevanju vseh elementov, ki nujno sestavljajo odličen film: zgodbe, likov in igralskih nastopov, tehnične izvedbe in – glede na to, da smo na festivalu grozljivk – same strašljivosti filma, odločili za film Zli duh.«

Posebna omemba žirije gre Idili. »Z razvojem filma po vsem svetu, z novimi trendi in slogi, je izjemno pomembno poudariti nove prispevke k žanrski kinematografiji, kar je nasploh eden od glavnih ciljev Grossmannovega festivala. Zato se z velikim spoštovanjem in občudovanjem, celo hvaležnostjo, priklanjamo trudu in čisto posebnemu talentu, vloženemu v prvo pravo slovensko grozljivko. Upamo in verjamemo, da bo to spodbudilo tudi druge, da nadaljujejo in vztrajajo na poti grozljivega in nasploh žanrskega filma v tej državi, ter mu podeljujemo posebno omembo na letošnjem festivalu.«

Poleg tekmovalnega dela filmskega programa so se obiskovalci lahko tudi letos srečali z ustvarjalci gostujočih filmov ter drugimi zanimivimi gosti. Letošnji častni gost je bil ikona filmskega zlobca srepih oči, Udo Kier, ki je za svojo bogato kariero, ki upajmo še ne gre h koncu, prejel nagrado za življensko delo. Grossmann se je končal na 'peklensko vročo' soboto, z veliko zombi parado s performansi in zombie opero.