Nagrada za življenjsko delo Locarna Agnès Varda

Nagrada za kariero na 67. izdaji filmskega festivala grško-francoski filmski režiserki.

Objavljeno
11. avgust 2014 16.40
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Francosko-belgijska režiserka Agnès Varda je na 67. izdaji filmskega festivala v Locarnu prejela nagrado za življenjsko delo. »Želja vseh filmskih ustvarjalcev je, da bi jih povabili na trg Piazza Grande. Danes, pri 86 letih, so se mi te sanje uresničile,« je dejala režiserka, sklicujoč se na osrednji trg, kjer predvajajo filme na festivalu.

Vardova je druga ustvarjalka, ki je prejela to priznanje, prva je bila Kira Mouratova leta 1994, piše francoska tiskovna agencija AFP. Je ena redkih režiserk, ki so ustvarjale v novem valu, prvi film, La Pointe courte, pa je posnela leta 1954.

Film, ki ga je zmontiral Alain Resnais, se je v zgodovino zapisal kot začetnik mlade šole francoskega filma, kasneje pa je režiserka sodelovala še z imeni, kot so Philippe Noiret, ki je nastopil tudi v omenjenem filmu, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve in Michel Piccoli.

Na festivalu bodo med drugim predvajali njene celovečerce, kot so Cleo de 5 a 7 (1962), Les Creatures (1966), Sans toit ni loi (1985) in Les Plages d'Agnes (2008).

Filmi Agnès Varda kot tudi njene fotografije in inštalacije z značilnim eksperimentalnim slogom v ospredje postavljajo dokumentaristični realizem, feminizem in družbeno kritiko.

Festival v Locarnu, ki poteka od minule srede, bo do sobote v različnih sekcijah ponudil okoli 250 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov.