Namesto vstopnine kavbojski klobuk!

Tretji dan Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina v Ljutomeru

Objavljeno
18. julij 2013 16.37
Dejan Karba
Dejan Karba

»Danes mora na Grossmannu biti pa nekaj hudega. Polno jih je na vlaku, ki gredo na festival,« me je sprevodnik Igor včeraj zvečer pobaral, ali vem kaj se nocoj dogaja. Bilo je nekje pri Ptuju in mladcem z nahrbtniki, pod katerimi so imeli pričvrščene penaste podloge za spanje se je na vlaku na kasnejših postajah do Ljutomera pridružilo še kakšen ducat. »Nori koncerti! Akcija!« so mi odgovorili, ko sem jih pobaral, kaj od festivala jih najbolj privlači.

Maraton krvi ...

Ob štirih popoldan je včeraj pred svojim filmom May I kill U (Ali vas lahko ubijem) gledalce nagovoril režiser Stuart Urban, po Neslavnih barabah (Inglourious Basterds) pa se je v ljutomerski kino dvorani odvrtela še Aurora (z nagovorom glavne igralke Jurge Jutaite) in čilske Vrvi pogube.

Pred znamenitim filmom Peterica ožigosanih je na Glavnem trgu publiko v Ljutomeru sinoči prvič spregovoril režiser Enzo G. Castellari, Železobeton in Pissing the wind pa so kot Monsters of Lotmerk zaključili včerajšnji, tretji dan Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Vzdušje koncerta je po nekaterih ljutomerskih lokalih bilo opaziti tudi danes zjutraj: nekateri so dan začeli še »včerajšnjšnji«.

Posebno zanimiv je današnji festivalski dan. Vse od enajste ure dopoldan (trajalo pa bo do osme zvečer) v Golarjevi domačiji poteka Torture garden oz. »B-maraton krvi, akcije, smeha in čustev«, kot so deveturni dogodek poimenovali organizatorji, ob osmi uri zvečer pa bo na ljutomerskem Glavnem trgu javni pogovor z dobitnikom Častnega hudega mačka, režiserjem Enzom G. Castellarijem.

Po tem se bo v sklopu retrospektiv odvrtel njegov znani špageti vestern Keoma iz leta 1976; v slednjem igra tudi italijanski šarmer Franco Nero, s katerim se bodo Grossmannovci javno pogovarjali jutri zvečer. Po pogovoru z Nerom bo jutri udeležence festivala na glavnem trgu zagotovo razveselil originalni Django – film, katerega remake (Django Unchained) je lani posnel navdušenec nad Castellarijem, Quentin Tarantino.

Četrti festivalski dan se bo nocoj zaključil s koncertom domače skupine Cyphre Louis, na Špageti western party pa morajo obiskovalci namesto vstopnine nadeti kavbojski klobuk.