Prijatelja najbolj gledan francoski film na svetu

Zgodba o invalidnem bogatašu in njegovem pomočniku »s ceste« je najbolj navdušila Nemce.

Objavljeno
11. september 2012 12.23
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Francoski film Prijatelja (The Intouchables, 2011) je v kinematografe po svetu pritegnil že 23,1 milijona gledalcev in tako z vrha najbolj gledanih francoskih filmom vseh časov v tujini izrinil film Amelie (2001), ki je rekord v gledanosti držal zadnje desetletje, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Film režiserjev in scenaristov Olivierja Nakacheja in Erica Toledana je na spored slovenskih kinematografov prišel maja. Pred njim so še premiere v Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji, tako da bo številka o gledanosti zagotovo še precej višja.

Zgodba o odnosu med gibalno oviranim bogatim plemičem (Francois Cluzet) in njegovim pomočnikom (Omar Sy), ki po začetnem nezaupanju počasi prerašča v iskreno prijateljstvo, je največ gledalcev pritegnila v Nemčiji (8,6 milijona), sledita Španija in Italija s po skoraj 2,5 milijona gledalcev, poroča STA.

V ZDA namesto števila gledalcev merijo blagajniški izkupiček posameznega filma. Med francoskimi filmi je v ZDA na prvem mestu film Umetnik (45 milijonov dolarjev), sledi Amelie (37 milijonov dolarjev) in na tretjem mestu Prijatelja (deset milijonov dolarjev), še poročanju Hine povzema STA.