Propeler istrskega Motovuna gre v Ukrajino

Zmagovalec motovunskega filmskega festivala je ukrajinski celovečerec Pleme režiserja Miroslava Slabošpiskega.

Objavljeno
31. julij 2014 15.28
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Najboljši film letošnjega Motovunskega filmskega festivala in dobitnik nagrade propeler Motovuna je ukrajinski celovečerec Pleme, ki ga je režiral Miroslav Slabošpiski. Mednarodna žirija je v sredo posebej pohvalila nemški film Žena policista v režiji Philipa Gröninga. Letos so predvajali rekordnih 136 filmov, med njimi tudi več slovenskih.

Zmagovalec festivala predstavlja zgodbo fanta, ki išče svojo pot skozi hierarhijo kriminalne skupine v internatu za gluhoneme osebe in mimo svoje volje ruši vsa njena nepisana pravila.

»Pritegnila nas je večplastnost filma Pleme. Čeprav ni slišati ene same besede, občinstvo razume govor gluhonemih skozi hlad in agresijo, ki ju izražajo. Umanjkanje besed in emotivnost ustvarjata občutek, da gledamo nekaj zelo posebnega in to je razlog, zakaj smo nagradili Pleme,« je v sredo pred koncem festivala odločitev pojasnila članica žirije Inna Ševčenko.

Kot je dodala, je celovečerec Žena policista »film-paradoks«. »Nasilje je predstavljeno v zelo poetični zgodbi. Priča smo temu, kako se v človeku stopnjuje nasilje. Nežno in brutalno ob istem času,« je dejala članica žirije.

Sestava letošnje žirije za glavni program je bila novost festivala, saj so filme namesto strokovnjakov ocenjevali aktivisti in umetniki, ki so bili prisiljeni zapustiti domovino.

Nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov fipresci  je prejela švedsko-dansko-norveško-francoska komedija Višja sila (turist) švedskega režiserja Rubena Östlunda. Najboljši med kratkimi filmi je bil poljski film Arena, ki ga je režiral Martin Rath.

V glavnem programu se je za nagrado propeler Motovuna potegovalo 21 filmov. V petih festivalskih dneh od 26. do 30. julija je bilo predvajanih rekordnih 136 filmov iz 44 držav.

Na festivalu je bila zastopana tudi slovenska kinematografija. Ob celovečernem prvencu Ivana Ikića Barbari, ki je nastal v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji, so bili na sporedu še Projekt: Rak v režiji Damjana Kozoleta, Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca in Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj?, ki ga je režiral Janez Burger. Brecelj je imel tudi koncert v Motovunu.