Šestdeset ur za dvajset kratkih filmov

Maraton kratkih filmov gostuje v Celju – jutri je razglasitev in projekcija najboljših filmov.

Objavljeno
17. avgust 2017 16.38
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Dvajset ekip iz vse Slovenije in ena iz Italije bo opolnoči končalo svoj 60-urni maraton ustvarjanja kratkih filmov. Filmska karavana se vsako leto ustavi v drugem slovenskem mestu, letošnje gostovanje v Celju bo sklenila z večerno projekcijo v lapidariju pri knjižnici, ko bodo razglasili najboljše tri filme.

Maraton kratkega filma ni le ustvarjalna, ampak tudi adrenalinska izkušnja. V samo 60 urah morajo ekipe namreč napisati scenarij, posneti in zmontirati od šest do osem minut dolg film in ga dostaviti žiriji. Rok se izteče danes opolnoči, zamuditi ne smejo niti sekunde. Da je naloga še malo težja, so ekipe v sredo opoldne izžrebale vsaka po tri usmeritve: predmet in stavek, ki ju morajo uporabiti v filmu, ter akcijo, ki ji morajo slediti. Kot poudarja programska vodja festivala Muvit/6x60 Maja Šest, morajo usmeritve uporabiti kar se da filmsko: »To pomeni, da predmet ne sme kar ležati v kadru, mora imeti funkcijo, neki pomen za dogajanje.«

Namen festivala je predvsem spodbujati kreativnost, razlaga Šestova: »Ko je konec maratona, slovenski kulturni filmski prostor dobi približno 20 kratkih filmov. S tem damo tudi priložnost mladim, da nekaj ustvarijo, se aktivirajo. Filma ne moreš narediti od danes do jutri, razen pri našem maratonu.« Letos se je prijavilo dvajset ekip iz vse Slovenije in ena iz Italije. Čeprav so v njih večinoma mladi, omejitev ni. »Kdor koli se lahko prijavi. Izkušnje pa kažejo, da so to ekipe, ki se z videoprodukcijo in snemanjem filmov že ukvarjajo, je pa tudi nekaj takih, ki to počno povsem za hobi. Za nekatere je Muvit morda tudi prva filmska izkušnja,« pojasnjuje Šestova.

Potujoča karavana

Muvit/6x60 četrtič organizira podjetje Digigral. Direktor podjetja in festivala Gregor Gral pravi, da so maraton zasnovali po tem, ko so podoben festival prenehali pripravljati v Italiji: »Z Majo, ki je v Italiji tudi tekmovala in sem ji to tudi vedno zavidal, sva se pogovarjala, kako bi bilo dobro, če bi to pripravili tudi v Sloveniji.« Vsako leto je festival v drugem slovenskem kraju, lani so gostovali v Novem mestu, letos jih je sprejelo Celje. Baza festivala je Celjski mladinski center (CMLC), kjer so vsak večer, tudi nocoj bo tako, predvajali jagodni izbor kratkih filmov preteklih festivalov.

Letošnja žirija v sestavi režiser Miha Hočevar, direktor fotografije Jure Černec in igralka Mojca Funkl si bo jutri ogledala vse kratke filme in po večerni projekciji razglasila tri najboljše. Prvonagrajeni bo uvrščen v tekmovalni program mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani mimo selekcije, vse najboljše tri pa čakajo tudi denarne nagrade. Te letos financira Mestna občina Celje, ki bo s CMLC in njegovim hostlom plačala tretjino stroškov festivala, ki je ocenjen na 30.000 evrov. Preostanek denarja bo zagotovil Digigral s partnerji in kotizacijami.

Čeprav slovenski filmski prostor s festivalom dobi nove filme, država ne prispeva ničesar, pojasnjuje Gral: »Vsako leto se trudimo, da bi pri Slovenskem filmskem centru dobili podporo, a je nikoli ne. Muvit je aktivacijska platforma. Tipično pri festivalih je, da gre za pasivno uživanje filmov. V našem primeru pa so ti neznanka, saj šele po 60 plus 12 urah vidimo, kaj je nastalo. Ekipe so v veliki negotovosti. Vse, kar se jim zgodi, je plod improvizacije, usmeritve, ki so jih izžrebali, so jih poslale na neko neznano pot. Nekatere stvari seveda imajo pripravljene, kako jih bodo združili in naredili iz tega zmagovalni izdelek, pa je vidno šele po 60 urah in popravnega izpita ni.«

Zmagovalni film lanskega Muvita Zaradi Eve je nastal v režiji mladega primorskega režiserja Jana Krevatina z ekipo Vržimo kovanec:

Okus po Celju z Almo Karlin

Usmeritve so vedno obarvane s krajem, v katerem gostuje festival, čeprav ekipam ni treba snemati tam. Lahko se odpeljejo nazaj domov, kjer poznajo lokacije. To je s svojo ekipo storil Jan Krevatin iz Kopra, ki je lani zmagal s filmom Zaradi Eve. Večina ustvarjalcev je tako takoj po žrebu odšla proti znanim lokacijam, novim filmskim izzivom naproti. So pa s sabo odnesli tudi nekaj celjskega. Organizatorji so namreč stavke, ki so jih morali uporabiti v filmih, našli v delih ene največjih popotnic vseh časov, Celjanke Alme M. Karlin.

V atriju mladinskega centra je nekaj minut po žrebu kot ena redkih še sedela vodja italijanske ekipe, sicer Francozinja Florence Ménard. Florence, ki že šest let živi v Sloveniji, je v izžrebani kuverti dobila stavek: »Zdaj bo prišel k nam nekdo, ki ti bo všeč.« Italijanska ekipa je morala v filmu uporabiti še gumijasto račko, organizatorji pa so za akcijo določili verovanje. Florence se je v sredo samo smehljala: »Jaz nimam ideje. Sem fotografirala in poslala preostalim članom ekipe, ki so v Gorici, kjer bomo snemali.« Kaj je nastalo, bomo videli jutri zvečer v lapidariju pri Osrednji knjižnici Celje.

Vtisi z lanskega Muvita: