Sony bo sporni film The Interview objavil na spletu

Odpoved predvidene jutrišnje premiere je povzročila val ogorčenja. Sony bo ogled filma jutri omogočil na spletu.

Objavljeno
24. december 2014 19.54
US-SONY-PICTURES-CANCELS-RELEAASE-OF-"THE-INTERVIEW"-AFTER-HACKE
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Potem ko je Sony Pictures z umikom filma The Interview sprožil val ogorčenja, je danes sporočil, da bo film, ki je parodija na diktatorja Severne Koreje Kima Jonga Una, predvajal na spletu. Film bo dostopen na spletni strani seeetheinterview.com ter tudi preko Googlovih in Microsoftovih storitev (YouTube, Xbox Video), poroča BBC.

Sony je, kot smo že pisali, minuli teden po velikem hekerskem napadu, za katerega Washington krivi Pjongjang, in grožnjam kinematografom v primeru predvajanja, odpovedal za 25. december predvideno premiero filma. Hekerji so iz sistema Sony pobrali osebne podatke zaposlenih in druge informacije ter grozili, da bo še huje, če bodo predvajali film The Interview. Kinodvorane so se ustrašile groženj s terorističnim napadom in Sony se je sprva odpovedal predvajanju filma.

Predsednik ZDA Barack Obama je to označil za napako in dejal, da ne more nek diktator uvajati cenzure v ZDA. Hekerski napad na Sony je označil za spletni vandalizem, ki ima resne gospodarske posledice.

Prvi mož Sony Entertainmenta Michael Lynton je v danšanji izjavi dejal, da je bila vedno Sonyeva želja, da bi imeli nacionalno platformo za predvajanje filma in da jim je to sedaj skupaj z Googlom in Microsoftom ter ostalimi partnerji tudi uspelo, potem ko je bilo prejšnjo sredo jasno, da prvotni načrt ne bo mogoč. »Zadovoljni smo, da lahko sedaj skupaj s partnerji film jutri ponudimo po vsej državi,« je dodal.