Umrl je filmski režiser in scenarist Richard Glatzer

Za Glatzerja, soavtorja nagrajenega filma Še vedno Alice, je bila usodna amiotrofična lateralna skleroza.

Objavljeno
12. marec 2015 12.49
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V torek je v starosti 63 let umrl Richard Glatzer, soscenarist in z možem Washem Westmorelandom sorežiser filma Še vedno Alice, drame o Alzheimerjevi bolezni, ki je na nedavni podelitvi oskarjev 22. februarja Julianne Moore prinesla zlati kipec za najboljšo žensko vlogo.

V filmu je odigrala naslovno profesorico jezikoslovja s tremi odraslimi otroki, ki kmalu po 50. rojstnem dnevu zazna, da se večkrat ne more spomniti besed, pomembnih podatkov in celo imen prijateljev. Sledi odkritje zgodnjega stadija Alzheimerjeve bolezni, Alice pa se mora soočiti z dilemo, kako ohraniti dostojanstvo in preživeti preostanek lastne prisebnosti.

Glatzer, po rodu Newyorčan, ki se je na področje filma in televizijskih produkcij podal po doktoratu iz angleščine na University of Virginia, se je v zadnjih letih življenja prav tako soočal s težkimi dilemami. Leta 2011 so mu diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo, bolezen, znano tudi kot bolezen Loua Gehriga.

Gehrig je bil zvezdnik predvojnega ameriškega baseballa, ki ga je ta bolezen pokopala že pri njegovih 37 letih. Amorfična lateralna skleroza je sicer progresivna nevrološka bolezen, pri kateri mišice slabijo in usihajo, bolnikom pa po diagnozi povprečno preostanejo tri do štiri leta življenja.

Glatzer in Westmoreland, ki sta v preteklosti blestela že na festivalu v Sundanceu, s filmom Quinceañera, s katerim sta osvojila tako nagrado žirije kot občinstva, sta se filma Še vedno Alice po pisanju AP lotila v zelo zgodnjem času Glatzerjeve bolezni, a je ta v času snemanja lahko s svetom komuniciral le še preko tipkanja besed. V času promocije že posnetega filma ob koncu lanskega leta je lahko tipkal le še s palcem. »Ironično je da lahko v svojem slabem stanju ustvarjam film, ki je v kreativnem smislu vse, kar sem kdaj želel,« je tedaj izjavil novinarjem.

Razpleta letošnje podelitve oskarjev se z možem, s katerim se je spoznal leta 1995, ni mogel udeležiti. Podelitev nagrade Moorovi sta spremljala iz bolnišnice, kamor so Glatzerja sprejeli zaradi težav z dihanjem.