Umrl je komik Gene Wilder

Ameriškega igralca se ljubitelji sedme umetnosti spominjajo predvsem po vlogi Willyja Wonke v filmu Čarli in tovarna čokolade.

Objavljeno
30. avgust 2016 00.16
V. U.
V. U.

V starosti 83 let je umrl legendarni ameriški igralec Gene Wilder, ki ga ljubitelji sedme umetnosti poznajo predvsem po vlogi Willyja Wonke v filmu Čarli in tovarna čokolade iz leta 1971, ob tem pa tudi po nastopih v filmih Bonnie in Clyde, Producenti, Ženska v rdečem ali Mladi Frankenstein.

Kot so danes sporočili iz njegove družine, je umrl na svojem domu v Stamfordu v ameriški zvezni državi Connecticut. Izgubil je bitko z Alzheimerjevo boleznijo, ki so mu jo diagnosticirali pred tremi leti.

Začetki v gledališču

Wilder se je kot sin judovskih priseljencev iz Rusije s pravim imenom Jerome Siberman rodil leta 1933 v Millwaukeeju, diplomiral leta 1955 na vseučilišču v Iowi in zatem leta 1961 prodrl v ugledni Actor's Studio in delavnico Leeja Strassberga, nekaj časa pa je deloval v gledališču Old Vic v Veliki Britaniji.

Kasneje je prodrl na Broadway, kjer je prek soigralke Anne Bancroft, s katero je igral v predstavi Mati Korajža in njeni otroci Bertolta Brechta, spoznal Mela Brooksa, režiserja, ki je postal odločilen v njegovi karieri in mu je zaupal več pomembnih vloge. Prvič mu je osrednjo vlogo dodelil že leta 1968 v Producentih, sledila sta filma Vroča sedla in Mladi Frankenstein, oba leta 1974.

Eden resnično velikih talentov

Brooks se je na njegovo smrt na twitterju odzval z besedami: »Gene Wilder, eden resnično velikih talentov našega časa. Vsak film, ki sva ga posnela skupaj, je oplemenitil s svojo magijo, moje življenje pa je oplemenitil s prijateljstvom.«

Na filmskem platnu je sicer že leta 1967 debitiral v filmu Bonnie in Clyde, v njegovi karieri pa je izstopa tudi partnerstvo s soigralcem Richardom Pryorjem, s katerim sta v 70. in 80. letih postala najprepoznavnejši par komikov različnih ras.

Nastopil je v 22 filmih in številnih televizijskih produkcijah. V zadnjih desetletjih se na velikih platnih ni več pojavljal, gostoval pa je, denimo, v televizijski seriji Will in Grace.