V Cannesu poklon slovenski klasiki Dolina miru

Na prestižnem filmskem festivalu so mojstrovino Franceta Štiglica uvrstili v letošnji program predstavitev filmskih klasik.

Objavljeno
21. april 2016 13.23
V. U.
V. U.

Kje bi bilo lepše in bolj primerno mesto za praznovanje 60. obletnice enega najbolj uspešnih slovenskih filmov kot v Cannesu, kjer so ga pred prav toliko leti čislali in nagradili?

S tem vprašanjem v slovenskem filmskem centru uvajajo napoved posebne projekcije slovenske filmske klasike Dolina miru Franceta Štiglica iz leta 1957 v okviru letošnjega programa predstavitev filmskih klasik v Cannesu. Te na osrednjem evropskem filmskem festivalu vsako leto predstavijo v posebni sekciji.

Med redkimi filmskimi dragulji

Naslove letošnjih filmov je žirija festivala objavila včeraj. Letos so posebno pozornost namenili državam, ki na prestižni festival niso bile še nikoli povabljene, da bi predstavile dosežke svoje filmske dediščine. Ob Sloveniji bodo to letos še Švica, Pakistan, Češka, Kuba, Tajska, Madžarska in Poljska. »Bodite pozorni na te redke dragulje!« dodajajo v Cannesu.

Dolina miru se po skoraj šestih desetletjih torej vrača v Cannes, kjer se bo predvajala v družbi restavriranih filmskih mojstrovin, kot so One-Eyed Jacks (1961) v režiji Marlona Branda, Solaris (1972) Andreja Tarkovskega, Legenda o Ugetsu (1953) režiserja Kenjija Mizogučija, Valmont (1989) Miloša Formana, Moški spol - Ženski spol (1966) Jean-Luca Godarda in Dekalog 5 in 6 (1989) Krzysztofa Kieślowskega.

Restavracijo filma je financiral Slovenski filmski center, izvedel jo je Iridium Film, originale filma pa hranijo v Slovenskem filmskem arhivu.

»Ganljiva in iskrena pustolovščina«

S temi besedami je kritik Louis Chavet za Le Figaro povzel zgodbo slovenskega filma, ki se je leta 1957 v Cannesu potegoval za zlato palmo. Štiglic je bil namreč nominiran za režijo. Dosegel je sicer ni, a je John Kitzmiller, ki je v Dolini miru odigral ameriškega pilota Jima, prejel nagrado za najboljšega igralca in še danes velja, da so sploh prvo igralsko nagrado temnopoltemu igralcu na tem prestižnem festivalu podelili za vlogo v slovenskem filmu.

Dolina miru se je tedaj merila v neusmiljeni konkurenci. Med drugimi z Wylerjevim Prijateljskim nagovarjanjem z Garyjem Cooperjem v glavni vlogi, Fellinijevimi Kabirijinimi nočmi, nagrajenim z oskarjem za tujejezični film, Bressonovim Na smrt obsojeni je pobegnil, Dassinovim On, ki mora umreti in Bergmanovim Sedmim pečatom.