V ponedeljek, 27. novembra, ne zamudite ...

Na TVS prihaja 4. sezona Sherlocka, v kinu napovedujemo doku Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba in ocenjujemo Ivana.

Objavljeno
24. november 2017 15.50
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Sherlock: TVS 2 ob 21.00

VB, 2016. 4. sezona. 1/3. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Mark Gatiss, Una Stubbs. TV-serija. 88 minut.

Šest kipcev je naslov 1. epizode 4. sezone oziroma skupno 11., v kateri Sherlocka v nekem hipu bolj zanima razbiti kipec Margaret Thatcher kot pa truplo v gorečem avtomobilu. Sicer smo skočili v čas po tem, ko je Sherlock usmrtil Magnussena in se s pomočjo vlade izognil posledicam, a ves čas misli, da se po njem še vedno steguje Moriartyjeva roka, pa čeprav iz groba. Tudi John in Mary imata svoje zagate: ne le, da sta sveža starša, ampak se zdi, da ima John afero, Mary pa ujame vohunska preteklost ...

Sherlock se vrača s še eno spolirano epizodo, ki pa vendarle prinaša manj dovršeno zgodbo, kot smo jih bili vajeni v prejšnjih sezonah, a že druga epizoda se bo vrnila k zmagoviti formuli in predstavila novega vznemirljivega zlobneža.

  • Ivan

Vikendova ocena: ★★★★★

Slovenija/koprodukcija, 2017. Režija: Janez Burger. Igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Branko Šturbej, Leon Lučev. Drama. 95 minut.

Nova junakinja slovenskega filma

Ivan je napet in čustven film, Maruša Majer pa prikaže igro na ravni, kot je v slovenskem filmu še nismo videli. Zgodba je zmes trilerja in socialne drame, a z odlično definiranimi in predstavljenimi liki, tudi tistimi, ki so na platnu le nekaj sekund, preseže ta žanra. Glavna junakinja Mara ravno rodi, ko je otrokov oče Rok pridržan zaradi kriminalnih finančnih transakcij. Konflikt sprva temelji na njenem pogrešanju Roka, ki ji ga odrekata država in njegova žena, a se nato razvije v odnos med njenim in njegovim dojemanjem družine in prioritet. Z likom Mare sta Maruša Majer in režiser Janez Burger ustvarila eno najboljših slovenskih filmskih junakinj, dovolj trpečo, da je kot takšna tradicionalno prepoznavna, a hkrati lik, ki preseže stereotipe, prepozna svojo moč in se postavi zase.

  • Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba: Kinodvor, Ljubljana

Dokumentarec o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko. Premiere se bo udeležila tudi ekipa filma.

  • The Necks: Kino Šiška, Ljubljana
  • Alice Cooper, Europe: Stadthalle, Dunaj