Vikendov TV namig: Berlin 1936, TVS 1 ob 20.05

Premiera zgodbe o judovski športnici, ki so ji nacisti poskusili preprečiti uspeh na olimpijskih igrah. Vikendova ocena: 3 (od 5)

Objavljeno
12. april 2016 13.25
R. L., Vikend
R. L., Vikend
Berlin '36. Nemčija, 2009. Režija: Kaspar Heidelbach. Igrajo: Karoline Herfurth, Sebastian Urzendowsky, Axel Prahl. Drama. 100 minut.

Olimpijske igre v Berlinu leta 1936 so se Hitlerju zdele kot naročene za uveljavljanje lastne megalomanije. Nacisti so bili odločeni, da bodo na igrah pokazali svojo arijsko večvrednost, zato so poskusili Judom prepreči tekmovanje na igrah pod zastavo rajha. Američani in Britanci se s tem niso strinjali, zato so zagrozili z bojkotom. Nemci so bili tako prisiljeni v ekipo poklicati šampionko v skoku v višino, Judinjo Gretel Bergmann. A v ozadju so pripravili svoj načrt, kako bi ji preprečili zmagoslavje.

Resnična zgodba iz nacistične ere se osredotoči na prijateljstvo med Gretel in športnico, ki naj bi jo nadomestila, o kateri pa se izkaže, da ima skrivnost. Pomembna zgodba o antisemitizmu, ki pa jo žal nekoliko okrni neinventivna režija Kasparja Heidelbacha, ki je sicer bolj vajen režije TV-dram.