Vikendov TV namig: Coraline, Kino ob 18.10

Pravljica Neila Gaimana, ki jo je na filmska platna spravil Henry Selick, režiser Burtonove Predbožične nočne more. Vikendova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
26. april 2016 18.20
I. H., Vikend
I. H., Vikend
Coraline. ZDA, 2009. Režija: Henry Selick. Glasovi: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, John Hodgman, Keith David. Animirani film.

Coraline je pravljica Neila Gaimana, ki jo je na filmska platna spravil Henry Selick, režiser Predbožične nočne more. Oba avtorja imata dolgo tradicijo temačnih pripovedk, ki se veliko bolj naslanjajo na strašljivo doživetje klasičnih pravljic kot na Disneyjeve poštirkane priredbe. In Coraline je ravno takšna.

Zgodba nam predstavi nezadovoljno desetletnico Coraline, ki se je z zmeraj zaposlenima staršema ravnokar preselila v nenavadno hišo, daleč stran od vseh prijateljev. Ob vsem, kar jo v novem domu moti, pa Coraline odkrije skrivna vrata, ki jo pripeljejo v čarobni svet, podoben njenemu, a veliko lepši in bolj fantastičen. Seveda je vse samo krinka ...

A zanimiva zgodba ni glavni adut tega filma, temveč vse čudovite lutke, ki so jih avtorji naredili, da so oživili ta nenavaden svet. Čeprav je Coraline povsem samosvoja, je v nekaterih pogledih vizualno precej podobna Panovemu labirintu in seveda Predbožični nočni mori. A podobna zgolj v smislu fantastičnosti in strašljivosti podob, likov, prostorov in pokrajin, ki si jih režiser z manj domišljije sploh ne bi zmogel predstavljati. S Panovim labirintom pa ju druži še to, da se oba filma zgledujeta po Alici v čudežni deželi.