Vikendov TV namig: O beguncih v Tarči, TVS 1 ob 20.00, in Epilogu, Pop TV ob 22.30

Tarča se sprašuje, ali bo Slovenija postala evropski begunski žep, Adi Omerović pa se je za Epilog prelevil v begunca.

Objavljeno
22. oktober 2015 14.14
M. K., Vikend
M. K., Vikend

TARČA: TV SLO 1 20.00

Slovenija bo naredila vse, kar zmore, da ustavi takšen pretok beguncev, ki bi nam povzročil notranje težave,« državljane miri premier Miro Cerar, potem ko je na slovenske meje pritisnil nov begunski val, drugi v mesecu dni. Tudi tega je sprožila Madžarska – potem ko je septembra zazidala mejo s Srbijo, je zdaj zaprla še mejo s Hrvaško, reke prebežnikov z vojnih in kriznih žarišč se tako na evropski sever prebijajo prek Hrvaške in Slovenije.

Toda: koliko časa lahko zdrži nevidni koridor od Šentilja proti obljubljenim deželam? Kaj če Avstrija zapre mejo? In kaj če dokončno klecne nemška politika odprtih rok? Bo Slovenija postala evropski begunski žep, zaprta z vseh strani in preplavljena z ljudmi, ki jim ne zmore pomagati, in predvsem, ki pri nas ne želijo ostati? Kaj naj stori država? Kaj sploh lahko naredi Slovenija sama?

So radikalni ukrepi z zidanjem zidov, zapiranjem evropskih meja in spodkopavanjem schengna po Orbanovem vzoru edina pot? Ali pa ima strah pred begunsko krizo in prebežniki prevelike oči? Je pregovorna humanitarnost Slovencev na preizkušnji? Podrobna analiza v studiu Tarče z voditeljem Boštjanom Anžinom.

 

EPILOG: Pop TV 22.30

»To je pekel. Dež in mraz, otroci spijo v blatu.« To je prvi SMS, ki ga je v domovino poslal novinar oddaje Epilog Adi Omerović, potem ko se je pod krinko kot begunec pridružil tisočim pred srbsko-hrvaško mejo. Dva dni je v razmerah, ki niso vredne človeka, tudi sam preživel kot begunec na poti.

Kaj se zgodi, ko begunci pridejo na cilj? Bili so v Muenchnu, kjer begunci živijo v taborih. Koliko je razočaranih? Se bodo vračali in kam? Pa tudi o slovenskih policistih, ki na svojih rokah uspavajo izčrpane in premražene begunske otroke.