Zlati leopard 
Lavu Diazu

Diazov film From What Is Before je že od začetka veljal za favorita in je na koncu tudi najbolj prepričal žirijo.

Objavljeno
17. avgust 2014 20.11
R. D.
R. D.

Na 67. mednarodnem filmskem festivalu v švicarskem Locarnu so v soboto zvečer podelili nagrade - glavno nagrado, zlatega leoparda, je prejel film From What Is Before filipinskega režiserja Lava Diaza. Diazov film je že od začetka veljal za favorita in je na koncu tudi najbolj prepričal žirijo.

Drama, ki traja kar pet ur in pol, govori o življenju prebivalcev majhne vasice na Filipinih v obdobju treh let, preden je leta 1972 takratni predsednik Ferdinand Marcos razglasil izredne razmere v državi. »V svoji umetnosti bom šel do skrajnih meja pri spoznavanju misterija človeškega obstoja,« pravi Diaz. »Hočem razumeti smrt. Hočem razumeti samoto. Hočem razumeti boj. Hočem razumeti filozofijo rastoče rože sredi močvirja.«

Lav Diaz se je rodil leta 1958 na Filipinih in dela kot neodvisni filmski ustvarjalec. Prejel je že veliko mednarodnih nagrad: od nagrade za najboljši film na singapurskem filmskem festivalu, na neodvisnem filmskem festivalu v Bruslju do posebne nagrade žirije na Fribourškem mednarodnem filmskem festivalu ... V svojih filmih se pogosto osredotoča na teme v zvezi z družbenim in političnim položajem na Filipinih. Njegov film Death in the Land of Encantos je leta 2007 prejel zlatega leva za posebne dosežke.