Znani nominiranci za evropske oskarje

Dobitnike 27. evropske filmske nagrade bodo razglasili 13. decembra v latvijski Rigi.

Objavljeno
08. november 2014 16.41
GOLF-RYDER/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Berlin - Evropska filmska akademija (EFA) je objavila nominirance za letošnje 27. evropske filmske nagrade. Za evropski film leta se potegujejo celovečerci Višja sila Rubena Östlunda, Ida Pawla Pawlikowskega, Leviatan Andreja Zvjaginceva, Nimfomanka 1. in 2. del Larsa von Trierja in Zimsko spanje Nuri Bilge Ceylan.

Nuri Bilge Ceylan, Östlund, Pawlikowski in Zvjagincev so nominirani tudi za najboljšega režiserja, ob njih pa še Steven Knight za film Locke in Paolo Virzi za film Človeški kapital.

Nagrade za najboljšo igralko se lahko nadejajo Marian Alvarez iz filma La herida (Rana), Valeria Bruni Tedeschi iz Človeškega kapitala, Marion Cotillard iz filma Dva dneva, ena noč, Charlotte Gainsbourg iz Nimfomanke ter Agata Kulesza in Agata Trzebuchowska, ki sta zaigrali v Idi.

Za najboljšega igralca so nominirani Brendan Gleeson iz filma Calvary (Kalvarija), Tom Hardy iz filma Locke, Alexey Serebryakov iz Leviatan, Stellan Skarsgard iz Nimfomanke in Timothy Spall iz filma G. Turner.

Kipec za najboljšega scenarista lahko dobijo Ebru Ceylan in Nuri Bilge Ceylan za Zimsko spanje, Jean-Pierre & Luc Dardenne za Dva dneva, ena noč, Steven Knight za Locke, Oleg Negin in Andrej Zvjagincev za Leviatan ali Pawel Pawlikowski in Rebecca Lenkiewicz za Ido.

O dobitnikih nagrad bo sedaj glasovalo več kot 3000 članov EFA. Razglasili jih bodo na slovesni podelitvi nagrad, ki bo 13. decembra v latvijski Rigi, letošnji Evropski prestolnici kulture, so sporočili z akademije.

Takrat bodo podelili tudi častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji, ki jo je EFA letos namenila britanskemu režiserju Steveu McQueenu, ter nagrado za življenjsko delo za izjemen prispevek k filmski umetnosti, ki jo bo dobila francoska režiserka in scenaristka Agnes Varda.