Akustičen odzven Druge godbe

S plesno zabavo do današnjih jutranjih ur se je končal mednarodni glasbeni festival pestrega programa.

Objavljeno
29. maj 2016 17.18
Taman, Druga godba
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Po napornem koncertnem drugogodbenem petku, ki se je potegnil v drugogodbeno soboto, so okrevajoči ali pa tiski, ki si niso privoščili celotnega progama, prisluhnili sobotnim popoldanskim koncertom. Ti so bili v klubu ljubljanskega Cankarjevega doma poudarjeno akustični. Prvi je nastopil harmonikarski dvojec iz Linza Dinovski - Schubert. Makedonec in Avstrijec sta občinstvo popeljala na glasbeno potovanje od makedonskega Vardarja do avstrijskega dela Donave.

Podobno, a precej drugačno zvočno popotovanje med Slovenijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo pa nam je pripravila ljubljanska zasedba tAman. Ta je predstavila svoj istoimenski prvenec, kjer za zabeležila posodobljene različice večinoma ljudskih bosanskih sevdalink in makedonskih pesmi. Zasedba se je zbrala okoli sevdalinke Maide Džinić Poljak, ki je pred dvajsetimi leti, z drugimi begunci, ki so pobegnili pred vojno, v Ljubljani začela prepevati pesmi, ki so jo spominjale na dom. Tako je nastala zasedba Dertum, ki velja za pionirsko skupino novega sevdaha. Za glasbeno podlago je poskrbela izvrstna četica domačih glasbenikov in glasbenic - kitarist Luka Ropret , kontrabasist Nino de Gleria, violistka in violinistka Jelena Ždrale ter tolkalist Marjan Stanić, ki je svojčas bil tudi v zasedbi Dertum. Različice sevdaha, ki ga izvaja skupina tAman se je že prijel naziv - podalpski sevdah.

Zasedba tAman je pripravila pristno občutje sevdaha, ki sicer domuje v neki drugi deželi, domuje pa tudi v ljudeh, ki so jo zapustili. Podobno kot ameriški blues, portugalski fado ter zelenortska morna, je sevdah otožen, saj praviloma izraža hrepenenje. Vendar pa vse sevdalinke vendarle niso otožne, kajti večina med njimi je živahnega tempa. V klubu Cankarjevega doma smo tako dobili občutek, kot da smo pri nekomu doma v dnevni sobi, na družinskem srečanju, ki se je končalo z burekom in baklavo.

Zadnji koncert letošnje Druge godbe pa je bil zanimiv spoznavni večer. V Parizu živeča brazilska violončelistka Dominique Pinto z umetniškim imenom Dom La Nena je bil očitno navdušena, da nastopa na Drugi godbi, prvič v Sloveniji, v Ljubljani in to v prireditvenem prostoru, ki se imenuje enako kot ona - dom. Mlada izvajalka je pripravila izjemno prijeten koncert, ne le s tehtnim obvladanjem čela, temveč tudi ob izvrstni uporabi zankarja, ki je močno obogatil njen nastop. Treba je povedati, da sprotno nasnemavanje z zankarjem v živo ni preprosto in to zmorejo le tisti, ki imajo odličen občutek za čas in takt. In Doma La Nena ima to in še hkrati izredno komunikativnost, ki je hitro občinstvo pripravila tako do ploskanja, petja kot plesa. Večinoma prepeva v brazilski portugalščini, nekaj pesmi pa je odpela tudi v španščini, francoščini in angleščini. Melodične pesmi, ki jih je izvedla občasno še na ukulele in kitaro so preproste in premorejo lepljive melodije, ki zvenijo v ušesu še nekaj časa po koncertu.

Doma La Nena je bila tudi navdušena, ker je nastopila pred polnim klubom, kajti, ko je prihajala v Ljubljano, se je upravičeno vpraševala: Kdo me bo pa sploh prišel poslušati? Res ni vedela, kaj naj pričakuje. Zato je bila zelo vznemirjena in očitno dobro razpoložena, in kmalu tudi zelo sproščena, kar je zlahka prenesla tudi na občinstvo. Temu se je zahvalila za dovoljšnjo mero radovednosti, da so ji prišli prisluhniti.

Sicer pa je to tudi ena od značilnosti tega, enega najboljših tovrstnih svetovnih glasbenih festivalov, in sicer, da se je vredno prepustiti izbiri programskega sveta, ki skrbi za širok glasbeni nabor. Tako so presenečenja praviloma prijetna, končni učinek razširjanja glasbenih obzorij pa bogati občinstvo.

Za vse preživele obiskovalce drugogodbenih koncertov pa so za zaključek pripravili še poslovilno plesno zabavo v Stari mestni elektrarni - Elektra Ljubljana ob uvodnem delu DJ K'Powa in plesnim nastopom francoske electrojazz zasedbe Magnetic Ensemble.

In kot radi zapišemo na koncu takih zapisov - Druge godbe 2016 je konec in že se veselimo Druge godbe 2017.