Album tedna: Aleksander Arsov, Arsov Years

Povzetek dvajsetletne kariere glasbenika iz ozadja

Objavljeno
22. september 2017 16.47
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Aleksander Arsov
Arsov Years
samozaložba, 2017

Brežičan z Bleda, Aleksander Arsov, sprva sicer kitarist, nato pa večinštrumentalist, je svojo glasbeno kariero začel v prvi polovici osemdesetih let v posavski alter funky pop rock skupini Gast'r'bajtr's, s katero je posnel izjemen prvenec in nastopal na koncertih. Ta skupina se je kasneje prelevila v Demolition Group. Doslej je v Sloveniji in v tujini samostojno ali kot član različnih zasedb izdal osem albumov, posnel je glasbo za nekaj kratkih filmov in dva dokumentarca,produciral je tudi 200 posnetkov, ki so na voljo v različnih zvočnih knjižnicah po svetu za uporabo.

V drugi polovici devetdesetih letih pa je stopil na svojo ustvarjalno pot kot pisec glasbe za reklame, nekoliko kasneje pa je začel sodelovati s številnimi stilsko zelo različnimi tujimi in domačimi glasbeniki in glasbenicami.

Kompilacija Arsov Years povzema njegovo sodelovanje s temi glasbeniki, kakor tudi posnetke, ki so nastali v skupinah, v katerih je sodeloval. The Arsov Bel Project je primerek elektro afropopa, Neurobic alternativnega elektronskega popa, E-Classic.com je elektro-operna kombinacija, na najnovejšem projektu Belinda pa se srečajo slovenke ljudske pesmi z rockovskim vokalom in jazzovskim inštrumentarijem. S slednjo zasedbo je nedavno tudi izdal album Etno Raketno. Za konec leta pa pripravlja izdajo še enega albuma, in sicer z inštrumentalno elektroniko.

Na albumu Arsov Years je 18 skladb z raznolikimi glasbenimi gosti različnih glasbenih preferenc. Eden najboljših vokalistov daleč naokoli, Boris Benko s skladbo Light začne in skladbo Goodbye zaključi tale glasbeni izbor. Vmes pa je še obilica različnih glasbenih stilov, ki pričajo tudi o glasbeni širini avtorja.

Ker je Arsov tudi soustanovitelj digitalnega strokovnega glasbenega časopisa Soundbytes posvečenega programski opremi namenjeni glasbi, je na njegovih posnetkih veliko pionirskih elektorskih zvokov, s katerimi bogati svoje zvočne pokrajine.

Album Arsov Years, je izvrsten povzetek delovanja glasbenika, ki se ni pogosto sončil v soju žarometov, saj je raje ustvarjal v senci in to s številnimi izjemnimi glasbenimi sodelavci, kot so Sara Janjić, Stane Špegel, Janja Hvala, Katja Šulc, Aleš Hadalin, Mateja Blaznik, Uršula Ramoveš, Boštjan Gorenc - Pižama, Omar Naber, Neža Buh - Neisha, Jeannot Bel, Mario Marolt, Tinkara Kovac, Marko Prezelj, Dejan Berden in drugi.