Album tedna: Ana Moura, Desfado

Album bo predstavila jutri v Cankarjevem domu.

Objavljeno
06. marec 2015 15.11
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Desfado
Universal, 2012

Slovensko občinstvo je dokaj dobro sproti obveščeno o najboljših in najbolj izrazitih izvajalcih fada, saj smo doslej lahko v živo videli kar nekaj, predvsem fado pevk. Ob bok Marizi in Teresi Salgueiro se lahko postavi izjemna pevka Ana Moura. Album Desfado, ki ga bo predstavila na nedeljskem koncertu, je njen peti studijski album, za katerega je prejela grammyja za najboljši album leta. Na njem pa je sodeloval tudi znameniti Herbie Hancock, in sicer v njeni avtorski pesmi Dream of Fire.

Njena različica fada je zelo svetovljanska, kar se tudi odraža v njenih sodelovanjih tako s skupino The Rolling Stones, katere člane je očarala, na koncertu v Parizu leta 2009 pa jo je med nastopom presenetil Prince, s katerim sta izvedla dve fado skladbi. Znana je po tem, da zlahka vsako pesem spremeni v fado in si jo prisvoji. To je tudi osnovna ideja albuma Desfado, ki sta ga zastavila z Pedrom da Silva Martinsom, vodjo skupine Deolinda. Tako so zanjo napisali pesmi različni glasbeniki njene generacije, ki ne igrajo fada. Med ta izbor pesmi sodobnih portugalskih avtorjev pa je dodala še pesem Joni Mitchell A Case of You.

Izjemna fado pevka Ana Moura bo tako po nastopu na mariborskem Lentu 2012, nastopila še v Ljubljani jutri, 8. marca, ob 20. uri, v Cankarjevem domu.

Pesmi na albumu:
1. Desfado
5. A Case of You
16. Dream of Fire