Album tedna: Banditos, Banditos

Izvrsten po countryju dišeč prvenec ameriške zasedbe.

Objavljeno
22. oktober 2015 14.45
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Banditos
Banditos
Bloodshot Records, 2015

Čeprav velja ameriška country glasba za eno najbolj togih in konzervativnih glasbenih zvrsti, se na njenem obrobju dogaja izredno sveža glasba, ki se praviloma nebrzdano pari s številnimi drugimi bolj ali manj sorodnimi glasbenimi žanri. In če je to narejeno sveže dinamično in energično je taka glasba več kot zanimiva. Gojišče in hkrati zavetišče takih mejnih glasbenih pristopov je ameriška založba Bloodshot Records, pri kateri je nedavni izšel zanimiv prvenec Banditos istoimenske zasedbe.

Šestčlanska zasedba prihaja iz Birminghama v ameriški zvezni državi Alabami in ustvarja varno daleč od bleščavih in modernih stolpnic nashvillske country glasbene industrije, ki domuje na ulicah Lower Broad in Music Row. Daleč od sterilnosti sredinskega countryja prihaja tolpa razcapancev, ki jim po žilah teče rdeča kri, katerih inspiracija je resnično življenje, kjer prah, znoj, ljubezen in alkohol puhtijo iz skladb.

Člani zasedbe, ki so v svojih dvajset in nekaj letih, so se sprva srečevali in tudi igrali skupaj v različnih punk in rock'n'roll zasedbah v Birminghamu in okolici. Leta 2010 sta pevec in kitarist Corey Parsons ter pevec in banjoist Stephen Pierce igrala na ulicah Birminghama in navdušila lastnika bližnjega bara, ki ju je povabil, naj nastopita pri njem. Ker nista imela skupine, sta na nastop povabila še prijatelje, in sicer bobnarja Randyja Wada, kitarista Jeffreyja Salterja in pevko Mary Beth Richardson. Kasneje se je skupini pridružil še basist Danny Vines in zaokrožil zasedbo.

Čeprav so redno nastopali v Nashvillu jih ni prav nič zamikalo, da bi se preselili v mesto, ki je svetovna prestolnica countryja, ker pa vsi zvenijo preveč podobno. Zato so ostali v Birminghamu, kjer je slišati še drugačno glasbo.

Postava se je odlično ujela in producirala barvit glasbeni koktejl, kjer se sreča blues z acid rock šestdesetih let, zztopovski boogie z garažnim punkom, hillbilly z rockabillyjem, zvok Creedence Clearwater Revival z zvokom Georgia Satellites, sladkobni doo-wop z gospelom, country z rock'n'rollom. Našteto bi vas znalo zmesti oziroma navesti, da Banditos ne vedo, kako naj zvenijo. Seveda vedo in na teh osnovah so zgradili lasten in prepoznaven zvok, dinamične ritmike in všečnih melodij ter realističnih besedil. Album pa so posneli v Nashvillu v studio The Bomb Shelter Andrije Tokica, ki je pesmi tudi zmiksal.

Po številnih turnejah in nastopih, saj so v treh letih imeli 600 koncertov, so se utrdili tako po glasbeni kot človeški plati in narediti izvrsten prvenec, ki navdušuje ljubitelje pristne in iskrene glasbe. Glasbeni kritiki so ga sprejeli navdušeno, Banditos pa na svojo stran pritegnejo vsak dan več občinstva.

Album Banditos na katerem je 12 avtorskih pesmi, je izvrsten eklektičen izdelek, ki je zrasel na polju country glasbe.