Album tedna: Body Count, Manslaughter

Izvrsten primerek rap metal, ki ga bo skupina predstavila tudi v Ljubljani.

Objavljeno
30. april 2015 15.13
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Manslaughter 

Zasedba Body Count zaseda v zgodovini popularne glasbe pomebno mesto, kajti to je zasedba, kjer so temnopolti vdrli v sicer monopolizirano belsko glasbeno zvrst imenovano heavy metal v vseh svojih različicah. Zasedba je nastala leta 1990 v Los Angelesu v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Ustanovila sta jo raper Ice-T, ki je takrat že imel svojo samostojno kariero, skupaj s kitaristom Erniejem C-jem, saj sta se našla na skupni točki navdušenja nad heavy metalom. Ice-T je prevzel vlogo glavnega vokalista in pisca izjemnih besedil, ki izredno analitično in natančno na zelo tenke in prozorne rezine reže ameriško vsakdanjost in jo postalvja vsem na ogled. Glavni kitarist Ernie C pa je avtor glasbe. 

To sta tudi glavni najbolj prepoznavni in najbolj močni sestavini skupine, ki je začela svoj kariero z zelo odmevno in kotrovernzno skladbo Cop Killer, ki je dvignila veliko prahu ob izidu prvenca leta 1992, ki so ga poimenovali po skupini. Vmes je zasedba različno intenzivno delovala. Ice-T je imel močno glasbeno in (večinoma) obupno filmsko kariero, trije člani prvotne zasedbe pa so že pokojni, in sicer je D-Roc zaradi tumorja na limfnem sistemu, Beatmaster V je umrl zaradi levkemije, Moosemana pa so ustrelili iz mimovozečega avtomobila. Vsi so bili sošolci iz srednje šole. Zasedba je definirala rap metal, saj je prva stalila skupaj hip hop in heavy metal ter hard rock prej kot so se tega lotili Rage Against The Machine, Limp Bizkit, Linkin Park in Hollywood Undead.

Tako sta od prvotne tolpe ostala le še Ice-T in Ernie C, ki sta z novimi člani (Juan of the Dead, ritem kitara; Vincent Price, baskitara; Ill Will, bobni, Sean E Sean, spremljevalni vokal, vzorčnik) nedavno izdala odličen album Manslaughter, ki se lahko brez zadržkov postavi ob bok prav tako izjemnemu prvencu. Na albumu je 13 skladb in rockovski remiks skladbe 99 Problems BC, ki še vedno iskreno umetniško reflektirajo ameriško dejanskost, ki je za mnoge bliže ameriški mori, kot pa ameriškim sanjam. Nanj so uvrstili tudi svojo posodobljeno priredbo pesmi skupine Suicidal Tendencies Institutionalized, ki so jo s spremenjenim besedilom poimenovali Institutionalized 2014.

Album Manslaughter, ki je njihov peti studijski izdelek, je izšel po kar osemletnem premoru od prejšnjega albuma Murder 4 Hire in je odličen aktualen izdelek, ki premore številne vsebine, ki jih lahko zahtevni poslušalci glasbe zahtevajo od take skupine. Mogočne pesmi, močna besedila. Ne nepomembno pa je tudi, da je Ice-T-jeva dikcija tako razločna, da se razume v celoti in popolnoma vse kar odpoje in odrapa, kar je tako v hip hopu kot metalu prej izjema, kot pravilo.

Da Ljubljana občasno gosti zvezde svetovnega formata in pomena priča tudi odličen nastop skupine Body Count pred 18-imi leti v Hali Tivoli, ko je predstavila album Violent Demise: The Last Days, ki so ga posvetili svojemu bobnarju, ki je zaradi levkemije umrl med snemanjem. Kako v živo zvenijo pesmi z albuma Manslaughter, pa se bomo lahko prepričali 7. junija v ljubljanskih Križankah.

Body Count z albumom Manslaughter ostajajo najboljši.

Pesmi na albumu:

1. Talk Shit, Get Shot
3. 99 Problems BC
7. Institutionalized 2014
8. Pop Bubble (gostuje Jamey Jasta)
14. 99 Problems BC - rock mix