Album tedna: Chrissie Hynde, Stockholm

Samostojni prvenec vodje rock skupine The Pretenders.

Objavljeno
20. marec 2015 15.05
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Chrissie Hynde
Stockholm
(Caroline International, 2014)

Ameriška rock pevka, kitaristka in skladateljica Chrissie Hynde je najbolj znana po tem, da je v Veliki Britaniji skupaj sestavila rock skupina The Pretenders, v kateri je bila edina stalna članica. In pa po tem, da je imela nekaj slavnih mož, kot sta Ray Davies iz skupine Kinks ter Jim Kerr iz skupine Simple Minds

Sprva je v Veliki Britaniji delala kot glasbena novinarka, prav tako pa tudi v znamenitem butiku SEX glasbenega manipulatorja Malcolma McLarena in modne manipulatorke Vivienne Westwood. Potem, ko je skušala s številnimi londonskimi punkerji sestavit glasbeno skupino, je marca 1978 sestavila The Pretenders, ki jo je poimenovala po različici pesmi The Great Pretender vokalne zasedbe Platters, ki jo je prepeval Sam Cooke.

Takoj po izdaji prvenca, ki se je imenoval po skupino, in veliki uspešnici Brass in Pocket, so se uveljavili na mednarodni glasbeni sceni in nanizali enajst izvrstnih rockovskih albumov do leta 2008, ko je izšel zadnji album zasedbe. Chrissie Hynde je tudi sodelovala s številnimi glasbeniki in glasbenicami in skupinami, kot so The Specials, INXS, Frank Sinatra, Cher in Neneh Cherry, najbolj znano sodelovanje pa je seveda z britansko reggae skupino UB40 v priredbi pesmi I Got You Babe, ki sta jo v izvirniku izvajala Sonny and Cher.

Tako sploh niti ni presenetljivo, da je nedavno izdala svoj samostojni prvenec. V bistvu gre za nadaljevanje glasbenega pristopa, ki smo ga vajeni iz skupine The Pretenders, saj je kot 63-letna avtorica in izvajalka še vedno v izjemni ustvarjalni formi. Na album je uvrstila 11 novih skladb, ki jih je napisala z novim sodelavcem švedskim glasbenikom in producentom Björnom Yttlingom, in posnela z ekipo dvajsetih glasbenikov, med katerimi so nekateri rockovske (Neil Young), drugi pa teniške (John McEnroe), zvezde. Če ste pričakovali kakšne radikalne spremembe na samostojni poti, se seveda motite, Chrissie Hynde se je pač le otresla imena The Pretenders in se ne pretvarja več, da ima rock skupino, temveč skorajda premočrtno nadaljuje pot, ki jo je začela pred desetletji. In to počne odlično.

Prvenec Stockholm Chrissie Hynde je povsem soliden izdelek, ki ne prinaša nikakršnih pretiranih revolucionarnih pristopov, temveč je odličen rock album, tak karkšnih je te dni vse manj.

Pesmi na albumu:
1. You Or No One