Album tedna: Eric Clapton & Friends, The Breeze - An Appreciation Of JJ Cale

Vrhunski kitarist je posvetil album svojemu pokojnemu vzorniku.

Objavljeno
23. januar 2015 15.27
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Eric Clapton & Friends
The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale
(Bushbranch/Surfdog, 2014)

Ameriški kitarist, skladatelj in pevec JJ Cale se je na svetovno rockovsko nebo vpisal zaradi prepoznavnega lahkotno drvečega stila igranja kitare, nežnega hrapavega petja in kot avtor nekaj rockovskih himen. Bil je vzornik številnim kitaristom, precej njegovega stila sta prevzela Eric Clapton in Mark Knopfler pri nas pa Janez Zmazek Žan.

Eric Clapton je ker lep del svoje samostojne kariere izvajal priredbe pesmi JJ Cala, svetovni uspešnici pa sta postali predvsem After Midnight in Cocaine. Leta 2006 sta ta dva mojstra prekrižala kitari in glasova in izdala skupen album The Road To Escondido, na katerem je zadnjič sodeloval tudi slaven organist Billy Preston, ki je med drugim igral s skupinama The Beatles in The Rolling Stones, kateremu sta album tudi posvetila.

Tokrat pa je posvetila bil deležen JJ Cale, ki je umrl 26. julija 2013 v 74 letu starosti. Eric Clapton se je odločil, da bo s številnimi prijatelji izdal album, na katerem je 16 Calovih pesmi to skupno potovanje pa začne skladba Call Me The Breeze. Med drugimi na albumu sodelujejo še Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Tom Petty, Derek Trucks, Don White in Calova vdova Christine Lakeland, ki prispeva spremljevalni vokal v skladbi Crying Eyes.

Album The Breeze - An Appreciation of JJ Cale je 22-t studijski album Erica Claptona in solidno posvetilo glasbeniku, ki se ni nikoli kopal v svetlobi zelo močnih reflektorjev, je pa osvojil številne poslušalce zaradi svojega preprosto tekočega zračnega (breeze) in lahkotnega (laid back) igranja kitare ter ličnega prepletanja rocka, bluesa, conutryja, folka in boogieja.

Sicer ne vem, če bo Claptonu in prijateljem uspelo pritegniti veliko novih poslušalcev, da bi se lotili odkrivati zakladnico pesmi JJ Cala, vsekakor pa je to zelo zanimiv album za poznavalce Calove diskografije.

Pesmi na albumu:

2. Rock And Roll Records (Tom Petty)
3. Someday (Mark Knopfler)
4. Lies (John Mayer)
5. Sensitive Kind (Don White)
6. Cajun Moon
7. Magnolia (John Mayer)
9. Songbird (Willie Nelson)
11. I'll Be There (If You Ever Want Me) (Don White)
12. The Old Man And Me (Tom Petty)
13. Train To Nowhere (Mark Knopfler, Don White)
14. Starbound (Willie Nelson, Derek Trucks)
15. Don't Wait (John Mayer)
16. Crying Eyes (Christine Lakeland Cale, Derek Trucks)