Album tedna: Keith Richards, Crosseyed Heart

Tretji solo album kitarista Rolling Stonesov.

Objavljeno
25. september 2015 17.07
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Crosseyed Heart
Republic, 2015

Keith Richards, kitarist in avtor ter soavtor pesmi skupine The Rolling Stones, na stara leta res dobro brca. Prav rad pa brcne svojega prijatelje Micka Jaggerja v piščal. Tako je zadnje čase Keith postregel z izjemno avtobiografijo Life (Življenje), septembra letos pa s svojim tretjim albumom Crosseyed Heart, kakot tudi dokumentarnim filmom, ki portretira tega velikana svetovnega rock'n'rolla Under the Influence, ki je hkrati njegov portret in reminiscenca na glasbo, ki jo je poslušal kot mladenič in ga je oblikovala. 

Richards je vesten glasbenik in izjemen kitarist, sicer ne najboljši na svetu, gotovo, pa eden od dveh najbolj vplivnih.

Svoj samostojno kariero je začel leta 1987, ko se je pevec Stonesov Mick Jagger lotil samostojne kariere in je izginil na turnejo. Takrat je Richards okoli sebe zbral izvrstne glasbenike in zasedbo poimenoval X-pensive Winos s soskladateljm, soproducentom in bobnarjem Stevom Jordanom na čelu. Ta spremljevalna skupina je sodelovala na vseh treh albumih, na prvencu Talk Is Cheap (1988), drugem albumu Main Offender (1992) in na turnejah, ki so sledile. Zasedba je 23 let kasneje sodelovala tudi na novem albumu Crosseyed Heart, ki ga je napovedal s singlom Trouble.

Ta prinaša 15 pesmi, katerih večno sta napisala Richards in Jordan, pri pesmi Illusion, ki jo Richards odpoje v duetu z Norah Jones, pa ona napisana kot soavtorica. V celoti gledano je to izdelek bolj kitarista, kot vokalista, vendar se mi zdi, da se je tokrat najbolj odrezal. Še malo pa bo dosegel vokalno raven Boba Dylana. Tu je treba povedati, da na koncertih skupine The Rolling Stones, Ketih vedno dobi prostor, da izvede nekaj svojih pesmi.

Poleg avtorskih pesmi, pa je na album uvrstil tudi dve priredbi, ki ponazarjata pomembne vplive, in sicer reggae skladbo Love Overdue Gregoryja Isaacsa ter pesem Goodnight Irene blues folk velikana Huddieja Ledbetterja, bolj znanega kot Leadbelly. Znano je, da je Jamajka zaradi glasbe in klime Keithu zelo blizu, saj ima tam posestvo. Za blues in folk je pa prav tako znano, da sestavlja večino njegove glasbe.

Seveda ne gre brez primerjave enega bleščečega dvojčka z drugim, Ketih Richards in Mick Jagger sta namreč znana tudi kot Glimmer Twins. Ketihovi albumi so glasbeno veliko bolj zanimivi, Jaggerjevi pa zanj seveda vokalno težko dosegljivi.

Vedno pa se na samostojnih albumih tako ali drugače spominja svojega največjega kitarističnega vzornika Chucka Berryja, umetnika, ki ga je udaril dvakrat. Prvič z navdihom in drugič s pestjo v obraz, ko je Ketih enkrat v zaodrju na Berryjevem koncertu vzel v roke njegovo kitaro. Tokratno posvetilo je slišati v pasmi Blues In the Morning.

Album Crosseyed Heart je celovit blues rockovski izdelek s pridihom drugačnih glasbenih vplivov, v katerem se 71-letni kitarist, skladatelj, pevec, filmski pirat, pisatelj otroških slikanic, za nekatere zombi, za druge bitje iz vesolja, izkaže za še vedno kompetentnega pri deljenju lekcij glasbenim zelencem vseh generacij.

Pesmi na albumu:

1. Crosseyed Heart
2. Heartstopper 
3. Amnesia 
4. Robbed Blind 
5. Trouble 
6. Love Overdue 
7. Nothing On Me 
8. Suspicious 
9. Blues In the Morning 
10. Something For Nothing 
11. Illusion 
12. Just a Gift 
13. Goodnight Irene
14. Substantial Damage 
15. Lover’s Plea