Album tedna: Miha Debevec, Dež in sonce

Izvrsten album svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

Objavljeno
27. januar 2017 14.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Miha Debevec
Dež in sonce
samozaložba, 2016

Ni nobenega dvoma, da je Miha Debevec eden največjih svetovnih virtuozov na diatonični harmoniki. Čeprav velja ta harmonika predvsem za ljudsko glasbilo, kar sicer ni nič slabega, jo je Debevec dvignil v neslutene višine. Zmagovalec številnih svetovnih najbolj prestižnih harmonikarskih tekmovanj zna tako drveče, kot tudi občuteno prisluhniti potrebni izvedbi teh skaldb, ki vsebujejo zelo različne čustvene odtenke.

Nedavno je v samozaložbi izdal album Dež in sonce, ki ga je poimenoval po edini lastni skladbi na njem. Poleg naslovne skladbe je na albumu še 14 posnetkov, med katerimi je kar nekaj glasbenih venčkov. Debevec je skupaj z vrsto izvrstnih glasbenikov posnel atraktiven in gotovo enega najbolj eklektičnih albumov v zgodovini slovenske popularne glasbe.

Album je napovedal z uvodno in poskočno različico electro pop uspešnice Sweet Dreams (Are made Of This) dueta Eurythmics, konča pa ga srbska narodna Užičko kolo. Vmes pa je še nekaj neverjetne glasbe, in sicer nekaj venčkov, eden je sestavljen iz klasične glasbe, drugi iz disko in pop uspešnic, tretji iz slovenskih ljudskih pesmi, četrti pa iz slovenskih popevk. Vse te skladbe Debevec in kolegi izvajajo tako virtuozno, kot z vsem spoštovanjem do glasbenih stilov in geografskih širin, kjer so nastale te skladbe. Ker na glasbo gledajo kot celoto, album tako tudi deluje, čeprav se med drugim na njem zvrstijo še Sous le ciel de Paris, pa La Cumparsita, A je to!, Samo enkrat imaš 50 let, Ederlezi ter Katjuša in Kalinka.

Album je Debevec produciral skupaj z Domnom Gracejem in sta dala tako raznoliki glasbi skupen imenovalec, in sicer veselo poskočnost, ki jo premore diatonična harmonika. Tri leta intenzivnega dela na tem albumu so rezultirali v enem najbolj divergentnem inštrumentalnem albumu, ki bo gotovo sprva precej zmedel poslušalca, potem bi ga pa znal navdušiti.

Album Dež in sonce je gotovo album, ki vam bo narisal nasmešek na obraz.