Ana Popović - Blues v visokih petah

Beograjska kitaristka svetovne slave do drevi v Laškem predstavila nov album Can You Stand The Heat

Objavljeno
10. julij 2013 12.49
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Medtem ko je med blues kitaristi svetovne slave velika gneča, je družba kitaristk bolj zračna. Kjerkoli so lestvice najboljših glasbenic, je Ana Popović med prvimi.

Na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem bo danes zvečer ob 20. uri na odru Jagoče Ana Popović­ predstavila nov album Can You Stand The Heat, šesti studijski album v samostojni karieri, ki so ga glasbeni kritiki in občinstvo dobro sprejeli. Po dveh nastopih na festivalu Blues Postojnska jama bo to tretji nastop v Sloveniji. Jesenski nastop lani v Postojni je bil vzorčen primer odličnega klubskega nastopa z manjšo zasedbo. V Laškem jo bo spremljala osemčlanska ekipa Mo Better Love Band, ki se imenuje po eni od novih pesmi.

Leta 1976 v Beogradu rojeno Ano Popović je z glasbo, še posebej z bluesom, okužil njen oče oziroma njegova zajetna zbirka albumov, v kateri je bilo skoraj vse o bluesu, od Elmorja Jamesa do Howlin' Wolfa pa Snookyja Pryorja, Bukka Whita, B. B. Kinga, Alberta Kinga in Alberta Collinsa. Tam se je Popovićeva naučila bluesovske abecede. Od root bluesa do fusion in rock bluesa. To je tudi močno vplivalo nanjo, tako da ima njen blues različne okuse. Kitaro je začela igrati s petnajstimi leti in ima discipliniran ego, kar je redkost pri kitaristih, ter ne čuti nenehne potrebe po dokazovanju svoje veščine igranja.

Najboljša glasbena šola

Potem ko je s prvo skupino Hush v Beogradu leta 1998 izdala album Hometown, je naslednje leto zapustila Srbijo in na Nizozemskem študirala ter ustanovila svojo skupino, ki je hitro postala stalnica na nizozemski in sosednji nemški blues sceni. Oktobra 2000 je odpotovala v Memphis na snemanje plošče za Ruf Records. Ploščo Hush je produciral Jim Gaines (Santana, Stevie Ray Vaughan). Ana je sodelovala tudi na albumu, posvečenem Jimiju Hendrixu, Blue Haze. V Memphisu si je z družino ustvarila dom.

Ob zadnjem nastopu v Sloveniji nam je povedala, da je za glasbenika najbolj pomembno nastopanje na odrih, saj je »napačno, če se zapreš v sobo in si prizadevaš postati najboljši glasbenik na svetu. Najboljša glasbena šola je na odrih, na turnejah, na katerih moraš biti vedno boljši in nekaj posebnega. Na turneji se lahko veliko naučiš od drugih glasbenikov, ne le od kitaristov. Učiš se od bobnarja, pianista ... Predvsem pa se naučiš poslušati druge, s katerimi igraš. Tako poskušaš najti neki sebi lasten glasbeni izraz. Če dobiš dobro ponudbo za nastop, tega ne smeš zavrniti.« Oder si je med drugim delila s številnimi slavnimi izvajalci, kot so B. B. King, Buddy Guy, Solomon Burke, Jonny Lang, Sonny Landreth, Ronnie Earl, Koko Taylor, Kenny Wayne Sheppard, Robert Cray in danes zvečer še Gov't Mule.