Biophilia pevke Björk bo del učnega načrta

Projekt, ki povezuje glasbo in znanost, je postal izobraževalni program, ki ga bo vpeljalo več severnoevropskih držav.

Objavljeno
18. junij 2014 13.44
T. L., Delo.si, STA
T. L., Delo.si, STA
Projekt Biophilia islandske pevke Björk − dokumentarni film o projektu, v katerem je sodeloval tudi znani naravoslovec Attenborough, smo si lahko pred tednom dni ogledali tudi na nacionalni televiziji − bo postal del učnega načrta v nekaterih evropskih šolah. Temeljleč na omenjenem albumu, ki je povezal glasbo in znanost, je nastal istoimenski izobraževalni program, ki ga bo v svoj uradni kurikulum vključilo več držav na severu Evrope, tudi Islandija.

Pri oblikovanju učnega programa je Björk sodelovala s šolskimi strokovnjaki, znanstveniki in učitelji. Njihova želja je bila pripraviti program, ki bi navdihoval otroke, da bi izrazili svojo ustvarjalnost ter se poučili o glasbi in znanosti s pomočjo novih tehnologij.

Ciljna skupina programa so otroci, stari od deset do 12 let, dejansko pa je primeren za otroke med osmim in 15. letom starosti. Program vsebuje interaktivne aplikacije na dotik ter povezuje različna učna področja. Kot je Björk povedala v intervjuju za časnik Guardian, je izjemno priljubljen pri otrocih, ki imajo motnjo aktivnosti in pozornosti (ADD) ali disleksijo.

Program so že preizkusili v več mestih, med drugim v Oslu, Reykjaviku, Parizu, São Paulu, Los Angelesu in New Yorku, je poročala revija Rolling Stone.

Biophilia je osmi studijski album Björk, izšel je oktobra 2011. Deloma ga je posnela na iPadu in ga, tako kot klasično CD-različico, izdala v obliki niza aplikacij, ki se povezujejo s posamičnimi skladbami. Prvi tovrstni album je nastal v sodelovanju z družbo Apple.

Björk se z njim prebija tudi v druge institucije. V svojo stalno zbirko ga je pred kratkim vključil Muzej moderne umetnosti v New Yorku.