Bluesland: Tridnevna parada bluesa

Nov bluesovski festival bo na Ljubljanskem gradu trajal do sobote
Fotografija: Ana Popović, beograjska ­kitaristka svetovnega formata.
Foto: Michael Roud
Odpri galerijo
Ana Popović, beograjska ­kitaristka svetovnega formata. Foto: Michael Roud

Zvečer se bo začel tridnevni ­bluesovski festival, na katerem bo kar nekaj glasbenih zvezd, tudi blues rock kitarista Richie Kotzen in Eric Gales ter kitaristka Ana Popović.


Mednarodni festival Bluesland bo zvečer izveden premierno. Potekal bo na dvorišču Ljubljanskega gradu od četrtka, 27. junija, do sobote, 29. junija. Na treh večerih bluesov­ske glasbe bodo nastopili Richie Kotzen, Ana Popović, Eric Gales, Mike Sponza, Sven Hammond, Kirk Fletcher, Rosedale, Manu Lanvin, Laura Cox Band, Bad Notion, Tomislav Goluban Band in Shuffle Truffle. Festival Bluesland je v bistvu nadgradnja ugaslega tolminskega festivala MotörCity, ki je prepletal izbrano bluesovsko glasbo in ljubitelje motociklov.

Francoska kitaristka Laura Cox je zaslovela s pomočjo spleta.<br />
Foto: arhiv Blueslanda
Francoska kitaristka Laura Cox je zaslovela s pomočjo spleta.
Foto: arhiv Blueslanda

 

Festival bodo odprli Bad Notion


Koncertni večeri se bodo začeli ob 19.45, uradni program pa bo trajal do 0.30 naslednjega dne. Festival bodo nocoj odprli domačini Bad Notion. To je blues rock trio iz Ljubljane, ki je nastal proti koncu leta 2013, sestavljajo pa ga kitarist in vokalist Grega Smola Crnković, basist Žiga Korenčič in bobnar Rok Skoliber. Za njimi bosta stopila na oder francoski blues in rock'n'roll kitarist Manu Lanvin in eden od vodilnih evropskih blueserjev, Tržačan Mike Sponza. Večer bo sklenila mojstrska kitaristka Ana Popović, ki je pri nas nastopila na Blues festivalu Postojnska jama ter Pivu in cvetju v Laškem in bo zdaj končno zazvenela tudi v Ljubljani. Beograjčanka se je prek Nizozemske odpravila v Združene države Amerike in se ves čas izpopolnjevala v igranju bluesa na električno kitaro. Je gotovo ena od najbolj seksapilnih pojav s kitaro in ­premore razvejeno paleto ­bluesovskih stilov.

...
...


V petek se bo dogajanje začelo s hrvaško zasedbo Tomislav Goluban Band, ki jo vodi vrhunski orgličar. Nato bo prišla na oder izvrstna francoska kitaristka Laura Cox, ki je zaslovela s pomočjo spleta,­ a je svoj talent kmalu preselila na odre, kjer dokazuje, da tudi mlajše generacije rade sežejo po težkih bluesovskih rifih. Sledil bo Nizozemec Sven Hammond, večer pa bo sklenil Richie Kotzen, eden od najbolj zanimivih in vsestranskih ameriških kitaristov, ki je deloval tudi v sestavih Poison, Mr. Big in The Winery Dogs.

Zadnji dan festivala bodo najprej nastopili avstrijski Shuffle Truffle ter francoski Rosedale, nato si bosta na odru sledila izjemna ameriška bluesovska kitarista Kirk Fletcher in Eric Gales, letošnji dobitnik bluesovske glasbene nagrade (Blues Music Awards) za blues rock izvajalca leta.
 

Pogovor z nagrajenim kitaristom


Ericu Galesu, ki bo sklenil festival, smo zastavili nekaj vprašanj. Ta nenavadni kitarist nas je navdušil že pred šestimi leti, ko je novembra 2013 nastopil na festivalu v Postojnski jami, kjer se mu je na odru pridružila žena. Vprašali smo ga, kako pomembni so nastopi na velikih festivalih kakor tudi v manjših klubih. »Zame je vsak nastop pomemben, ne glede na to, koliko ljudi je in kako velik je prostor. Tako da v bistvu ni razlike.«

Povedal nam je zanimivo zgodbo o tem, kako je njegov dedek ­nastopal z bluesovskima legendama Muddyjem Watersom in Howlin' Wolfom. Dejal je, da je to sočen in zanimiv del družinske zgodovine, ki ga podajajo naprej. »Skupaj so igrali v davnih časih in v čast mi je, da sem član posebne glasbene družine.«

Eric Gales rad nastopa z ženo.<br />
Foto: Sten Thorborg
Eric Gales rad nastopa z ženo.
Foto: Sten Thorborg

 

Nenavadni slog igranja kitare


Brat, ki je levičar, ga je naučil obrat­nega igranja kitare, saj je desničar, strune na kitari pa so ostale obrnjene narobe. Zato je njegovo igranje kitare res posebno. Prav tako so ga že zgodaj imeli za reinkarnacijo Jimija Hendixa, čigar skladbe rad preigrava. Bil je tudi del projekta Power of Soul: A Tribute to Jimi Hendrix, ki velja za enega od najboljših zvočnih posvetil temu velikemu kitaristu, saj so na tem albumu igrali tako Carlos Santana kot Prince, Sting, Eric Clapton, Lenny Kravitz, John Lee Hooker, Stevie Ray Vaughan in celo Hendrixov oče James »Al« Hendrix.

Eric Gales je prispeval unikatno izvedbo balade May This Be Love. O tem sodelovanju je dejal, da mu je bilo v veselje nastopati s kolegi, ki jih spoštuje. »Zato je vedno fino biti v izbrani družbi.« Hendrixovo glasbo je predstavljal tudi na turneji Experience Hendrix. Poudaril je, da so njegovo interpretacijo Hendrixove glasbe vedno dobro sprejeli.


 

Bil je tudi hiphoper


Gales je bil svojčas tudi hiphoper, sodeloval je z zasedbama Prophet Posse in Triple 6 Mafia. To je pojasnil z besedami, da mu je bil »v nekem obdobju hip hop zelo blizu in sem se v njihovi družbi zelo zabaval«. Za sabo ima tudi zaporniško izkušnjo. Eno leto je bil zaprt, ker so pri njem našli droge in orožje. Tako se je pridružil številnim blueserjem, ki jim ta izkušnja ni bila tuja. »Tega gotovo ne bi več ponovil. Dobro je bilo le to, da so mi dovolili igrati kitaro in občasno nastopiti zunaj zapora na kakšnem festivalu.«

Vprašali smo ga tudi, kako je bilo stati na odru s Carlosom Santano na tako velikem festivalu, kot je bil Woodstock leta 1994. »To je bil gotovo eden od mojih vrhuncev, da sem imel čast nastopiti s takim mojstrom. Spremljam in občudujem ga od malega.« Sicer pa je povedal, da dvakrat na leto nastopa po Evropi. Običajno pozimi po klubih in poleti po festivalih. Veseli ga, da je blues povsod tako dobro sprejet, »sprejmejo ga za svojo glasbo, ne glede na to, kje igram. Gotovo zato, ker je to globoka in čustvena glasba, ki ima veliko strasti.«

Ta izjemni kitarist brez zadržkov preigrava tuje pesmi, rad pa izvaja tudi avtorske. »V bistvu rad igram vse, kar se mi zdi v določenem trenutku v redu. Odvisno od trenutnega občutja. Med skladbami­ ne delam razlik.« Pred kratkim je izdal album The Bookend in nam obljubil, da bo v soboto zaigral kakšne štiri pesmi tudi s tega albuma. Na njegovi novi studijski izdaji je zanimiva večkrat predelana ­pesem A Little Help From My Friends skupine The Beatles, ki jo odpojeta z ameriško pevko Beth Hart.




Komentarji: