Britanska nagrada mercury za album leta Skepti

Predstavnik glasbene zvrsti grime je nagrado in z njo 25.000 britanskih funtov prejel za album Konnichiwa, izdan v samozaložbi.

Objavljeno
16. september 2016 13.17
V. U., STA
V. U., STA
Nagrado mercury za najboljši album, vredno 25.000 britanskih funtov, je v četrtek zvečer prejel Skepta za album Konnichiwa. Skepta, predstavnik glasbene zvrsti grime, je zmagal v eminentni konkurenci, saj so bili za nagrado nominirani tudi albumi Davida Bowieja ter skupin Radiohead in The 1975, poroča britanski BBC.

Skepta (33) je na albumu Konnichiwa med drugim spregovoril o policijskemu nasilju in izrazil nezadovoljstvo nad britansko politiko. Mnogi so album razglasili za mejnik v britanski poulični glasbi.

Z glasbo se Skepta ukvarja nekje od leta 2000. Velja za svojevrsten fenomen, saj je album Konnichiwa izdal v samozaložbi. Zato je bil ob prejemu nagrade mercury toliko bolj ponosen.

Kako ostati zvest samemu sebi?

Poudaril je, da so s soustvarjalci delovali nizkoproračunsko in s tem dokazali, da je mogoče uspeti tudi tako, da ostaneš zvest samemu sebi. »Z vsemi temi skladbami smo prepotovali svet, za nami ni stala nobena založba. Vse to smo naredili zase,« je povedal in dodal: »Danes smo vsi zmagovalci! Konnichiwa!«

Med nominiranci se je znašel prvič, prav tako kot njegov kolega Kano (Made In The Manor). Pred Skepto je bil edini grime izvajalec, ki je prejel nagrado mercury, Dizzee Rascal leta 2003. Zmaga Skepte priča tudi o komercialnem preporodu žanra, ki je sicer v Londonu vzniknil v začetku prejšnjega desetletja in izhaja iz britanskega garagea in jungla.

Za BBC je Skepta v zaodrju povedal, da bo prejeti denar namenil pomoči potrebnim. Vložil ga bo v nekaj pozitivnega, saj si želi, da bi se tudi drugi počutili tako srečne in svobode, kot je sam. Dodal je, da na njegovi posesti že gradijo studio, v katerem bi mladim pomagali pri ustvarjanju glasbe.

Težka odločitev med Skepto in Bowiejem

Član žirije Jarvis Cocker je povedal, da so bili letos postavljeni pred težko odločitev, saj se je za nagrado potegoval tudi Blackstar, poslednji album pokojne glasbene legende Davida Bowieja. »Na koncu smo se odločali med dvema črnima zvezdama (black stars). Žiranti smo menili, da bi si Bowie, če bi spremljal dogajanje v dvorani Hammersmith Apollo, želel, da nagrado mercury prejme Skepta,« je pojasnil.

Na podelitvi nagrade je igralec Michael C Hall zapel Bowiejevo skladbo Lazarus, ki se začne z besedami: »Look up here, I'm in heaven.« (Poglej navzgor, v nebesih sem.) Hall je dodal, da je čutil izredno odgovornost, da je pokojnega glasbenika predstavljal prav na odru, na katerem je Bowie uradno »ubil« svoj lik Ziggyja Stardusta.

Za nagrado so se že petič potegovali Radiohead, tokrat z albumom A Moon Shaped Pool, tretjič pevka Bat for Lashes (album The Bride), drugič pa Laura Mvula (The Dreaming Room), Michael Kiwanuka (Love and Hate) in Savages (Adore Life). Skupaj je bilo nominirancev 12.