Deloskop izpostavlja: Gospoda Glembajevi

Cankarjev dom, Ljubljana, ob 19.30.

Objavljeno
13. oktober 2017 17.14
Posodobljeno
16. oktober 2017 06.00
V. U.
V. U.

Kot je klasik hrvaške književnosti 20. stoletja Miroslav Krleža uporabljal besede, da je z njimi opisoval svet, tako režiser in koreograf Leo Mujić njegov svet opisuje z gibanjem, v Cankarjevem domu zapišejo ob gostovanju zagrebške baletne produkcije Gospoda Glembajevi v elitnem abonmaju Veličastnih 7.

Predstavo v baletnem ansamblu Hrvaškega narodnega gledališča označujejo za neoklasicistični balet o propadu neke »agramerske« patricijske družine (Krleža je dramo postavil v Zagreb leta 1913), na baletni oder pa je ni še postavil nihče.

Leo Mujić, plesalec in koreograf z izrazito mednarodno kariero, se je uveljavil s slogom, v katerem prepleta moderni in klasični baletni izraz. Po končani baletni šoli v Beogradu je diplomiral na L'Ecole-atelier Rudra Béjart v Lozani, plesno pot pa nadaljeval v številnih mednarodnih baletnih ansamblih.

Sčasoma se je vedno bolj posvečal koreografiranju. Koreografiral je za Berlinski državni balet, SNG v Ljubljani in Mariboru, Akademijo za glasbo in ples v Zürichu, Pariško narodno opero, beograjsko Narodno gledališče, baletni ansambel iz Augsburga, Tokijski mestni balet idr.

Predstava bo ob 19.30, v CD pa že ob 18.45 napovedujejo predstavitev knjige Oder. Podoba. Spomin. Urednik Delove Sobotne priloge Ali Žerdin se bo s Patricijo Maličev pogovarjal o umetnikih, ki so v lanski sezoni gostovali v Cankarjevem domu v okviru abonmaja Veličastnih 7, ter predstavil knjigo intervjujev z njimi.