Deloskop izpostavlja: Nacionalni Simfonični orkester Mehike

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Sobota, 12. 11., ob 20. uri.

Objavljeno
11. november 2016 17.49
M. V.
M. V.

Uvodni koncert Zlatega abonmaja bo pripadel Nacionalnemu simfoničnemu orkestru Mehike, ki bo v Cankarjevem domu gostoval v okviru evropske turneje.

Leta 1947 ustanovljeni orkester pod pokroviteljstvom državnega konservatorija je kmalu poiskal samostojno pot s programom ustvarjalcev latinskoameriškega prostora.

Na začetku je deloval pod taktirko svetovno znanega skladatelja Carlosa Cháveza, enega prvih južnoameriških ustvarjalcev, ki so svoj glasbeni jezik gradili na izročilu tradicije v osrčju kulture Majev. Nocojšnji koncert bodo začeli prav z njegovo Simfonijo št. 2, poimenovano Sinfonía India.

Od leta 2007 orkester vodi Carlos Miguel Prieto, ki ga je ameriška strokovna javnost označila za vzhajajočo zvezdo.

Solistka bo pianistka in skladateljica Gabriela Montero. Zanjo velja, da je odlična interpretinja, z jasno vizijo, južnoameriškim temperamentom in briljantno tehniko. Nocoj bo izvedla svoj novi Koncert za klavir in orkester, »Concerto latino«, ki ga je krstno izvedla marca letos s Simfoničnim orkestrom Srednjenemškega radia. Nocojšnji koncert bodo sklenili s skladbo Noč Majev, mehiškega skladatelja Silvestra Revueltasa.