Denis & Denis - blagovna znamka osemdesetih

Reška skupina ob trideseti obletnici ponovno na odru, nocoj ob 21. uri v Kinu Šiška.

Objavljeno
28. februar 2013 19.37
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura

Kdor količkaj da na glasbo osemdesetih, skupine Denis & Denis ni mogel spregledati. ­Tisti, ki v komentarjih pod številnimi članki o njihovem ponovnem združenju javno izrazi ignoranco, v smislu, »kdo pa so tile?«, je deležen občega­ zgražanja. Ta reški bend­ je preprosto kulten. In osemdeseta so spet v modi.

Čeprav so tedanji yu-rockerji, punkerji in alternativci novega vala reški duet gledali zviška in je v glasbeni teoriji padel v podkategorijo synth popa, je zaznamoval generacijo, ki je odraščala v osemdesetih. V Sloveniji je Denis & Denis resda postal slaven nekoliko kasneje, saj smo se takrat pri nas ukvarjali z resnejšimi stvarmi, z vzpostavljanjem demokracije in svobode v poslavljajočem se sistemu, se izvijali stereotipom o Slovencih in kovali lastno identiteto skozi sublimna sporočila in kolektivne simbole Laibachov, NSK, punk bendov, Mladine in konec koncev tudi reklam – kot je pokazal dokumentarec Nekoč je bila dežela pridnih, ki so ga zavrteli pred dvema dnevoma v Kinu Šiška. Film je pravzaprav dobra kontekstualizacija in podlaga za vzdušje nocojšnjemu koncertu.

Denis & Denis namreč niso bili subverzivni, kaj šele politični. Nekoliko provokativni mogoče že, vsaj v vizualizaciji svoje glasbe, ki je v dobi MTV dobila nove razsežnosti. Tako je doživet, erotično vzdihujoč glas Marine Perazić dobil eksplicitno seksualno podobo v videu za pesem Soba 23, ki je dvignila obrv marsikateremu cenzorju. A v skupini, ki ima ime po nekem podjetju iz znanstvenofantastične literature in je prepevala­ Ja sam lažljiva in Program tvog kompjutera, ko računalnikov sploh še nismo imeli, državni puristi niso videli grožnje. Kvečjemu je bend s seksualnim nabojem pripomogel k spolni identiteti tedanje mladine.

V Leksikonu YU mitologije se je Marina Perazić, mati dveh hčera, diplomirana inženirka, trenutno pa učiteljica zumbe, na primer zapisala v poglavje »drkanje na zvezde«. V tej rubriki sta se znašli tudi Anja Rupel in Ditka Haberl, Marina pa je v zavesti mladih vročekrvnih Jugoslovanov obveljala kot ženska, na katero je prihajalo vsej četrti.

Kolektivna nostalgija

Glasba Denis & Denis se je napajala ob sintetičnih zvokih Depeche Mode, Human League in Eurythmics ter ob lahkotnih, spevnih besedilih ustvarjala specifično vzdušje, ki vzbuja kolektivno nostalgijo. »Tudi meni,« se je zasmejal Davor Tolja, motor in glava prvotnega dueta. Ali res ne gre za nič drugega kot jugonostalgijo, smo ga vprašali na promocijskem obisku Ljubljane. »Svet se je spremenil in ljudje iščejo stvari, ki jih spomnijo na dobre stare čase. Vse je bilo lepše, ko smo imeli 25 let manj in ko so naši lasje še imeli barvo. A nihče se ne spomni, da smo na primer vozili avtomobile glede na parno ali neparno številko na registraciji. Zame so osemdeseta sicer zavita v meglo. Tako veliko se je dogajalo in tako hitro so šla mimo, da se nekaterih stvari zelo slabo ­spominjam.«

Toda v novo tisočletje je svojo časovno kapsulo le vzel s seboj in jo ob tridesetletnici prvega koncerta spet odprl. Čeprav z Marino po razpadu prvotne postave leta 1986 bojda res nista spregovorila, sta po šestindvajsetih letih spet postala prijatelja. Najprej na facebooku, kamor ji je Davor poslal prošnjo za prijateljstvo in namignil, da bi se stara ekipa z Edijem Kraljićem in novo pevko Ruby spet združila.

Denis & Denis je namreč vsa leta deloval v rahlo spremenjenih zasedbah. Po Marininem odhodu je Davor leta 1988 pod istim imenom z Edijem Kraljićem ustvaril še nekaj hitov, kot so Bio sam dijete in Bengalski tigar. V devetdesetih Tolja ni bil medijsko izpostavljen in je večinoma pisal glasbo za druge, leta 2007 pa je začel sodelovati z eksotično mlado pevko Ruby Kolić

Ruby v Marininih čevljih

Ruby v zasedbo ni prišla po naključju, spoznavni zmenek s Toljo je bil dogovorjen. »Potreboval je lepo in pametno pevko, jaz pa super glasbenika, ki sklada hite kot po tekočem traku,« se je pošalila Ruby, danes devetindvajsetletna mama dvajsetmesečne deklice. Odgovor na vprašanje, ali je čutila pritisk, ko je stopila v Marinine čevlje, se, kot pravi, menja. »Vse je v glavah ljudi. Vsak ima svojo predstavo o Denis & Denis. Če neko pesem odpojem pod tem imenom, se ljudje zmrdujejo, češ, to ni to. Če bi pela isto pesem, le da bi se skupini reklo Ruby in the Sky with Diamonds, pa bi jo vzljubili.«

A Davor Tolja imena skupine nalašč ni spreminjal. »Denis & Denis je moja blagovna znamka. Kot Coca-Cola. Lahko naredijo sicer Coca-Colo Light, pa Zero ... Ampak še vedno je to ista znamka.«

Kako je stari bend videti v novi preobleki, zanima vse ljubitelje njihove glasbe. Od vokala in sintesajzerja do današnje številne zasedbe inštrumentalistov, dveh pevk in spremljevalnih vokalov je dolga pot. Ustvariti prepoznaven zvok, ki bo ljudi vrnil trideset let nazaj in prebudil stara čustva, pa je poseben izziv.