Denis&Denis: »Ponudba, ki je ne moreš zavrniti«

Po 27 letih bosta spet nastopila skupaj prva člana legendarne reške elektronske popskupine Denis & Denis Davor Tolja in Marina Perazića. Vikend ju je poklical za nekaj spominov, Davorja na Hrvaško, Marino v Srbijo.

Objavljeno
21. februar 2013 12.11
Robi Loboda, Vikend
Robi Loboda, Vikend

Po dolgih sedemindvajsetih letih premora, ko nista spregovorila niti besede, se bosta občinstvu znova predstavila prva člana legendarne reške elektronske popskupine Denis & Denis Davor Tolja in Marina Perazić in tako proslavila trideseto obletnico svojega prvega koncerta. Za nekaj spominov iz zlatega obdobja skupine smo ju poklicali, Davorja na Hrvaško, Marino v Srbijo.

Davor Tolja: »Prva naklada , pet tisoč izvodov, je bila razprodana v petih dneh.«

Davor Tolja, kaj je bilo tisto, da ste se v začetku osemdesetih odločili narediti ravno elektronski popduet?

(smeh) Povod je bil povsem naključen. Vsi moji prijatelji, ki so igrali z mano, so hkrati odšli v vojsko, tako da sem ostal sam. Bilo mi je malo dolgčas in sem nekoč ugotovil, da lahko vse naredim sam na sintetizatorju. V tistem obdobju sem tudi poslušal razne Depeche Mode ali Human League. Pri nas pa so bile že recimo skupine Beograd ali Videosex.

Takrat je Reka poleg Zagreba na Hrvaškem veljala za središče novih glasbenih trendov. Kakšna je bila Reka takrat?

Scena je bila res razvita, verjetno zaradi bližine Trsta, kjer si lahko kupil nove plošče in glasbeno opremo. Rekel pa bi, da je bila Reka takrat skupaj z Ljubljano najmočnejša v novemu valu in vsem, kar se je dogajalo. Igral sem tudi pri Termitih in vsi smo bili nekakšna rockovska skupnost. Rečani smo veliko snemali v Ljubljani na Radiu Študent, tako da smo bili bliže Ljubljani kakor Zagrebu. Tam so bili usmerjeni bolj v popvode. No, imeli so Azro in Prljavo kazalište, ampak alterscena je bila doma na Reki in v Ljubljani.

Ste pričakovali, da bo pesem Program tvog kompjutera s prve plošče postala takšna uspešnica?

Nihče ni pričakoval ničesar. Jugoton je ploščo izdal predvsem zato, ker jim je bil zvok nov in v katalogu niso imeli česa podobnega. Prvo naklado so natisnili v pet tisoč izvodih, ti pa so bili razprodani v petih dneh. Tako mi kot oni smo bili presenečeni, tako da so takoj začeli tiskati nove naklade.

Menite, da je vaš odhod v vojsko po tej plošči močno vplival na kasnejši razpad skupine?

Ja. Takrat sem se oddaljil, čeprav mi je, medtem ko sem bil v vojski, uspelo posneti tisti drugi minialbum. Mene je v tem času v skupini zamenjal Edi Kraljić, da sta lahko promovirala ploščo. Ampak onadva sta tako potovala naokoli in spoznavala druge ljudi, ki so se začeli mešati v način dela v skupini, kar meni ni bilo všeč. Jaz sem po naravi volk samotar, tako da so me vplivi drugih motili. Po nesrečni Jugoviziji v Prištini (jugoslovanski izbor za pesem Evrovizije, na katerem je Denis & Denis s pesmijo Braća Grim i Andersen zasedel tretje mesto, op. p.), to je bil zadnji nastop skupine, je bilo konec. Pesem mi ni bila všeč, ker je bilo vse preveč nekih vplivov in nasvetov. Svoje pesmi rad naredim tako, kot sam mislim.

Se vam je kaj kolcalo, ko je Marina kmalu po odhodu iz skupine posnela samostojno ploščo z uspešnico Kolačići?


Ni se mi kolcalo, saj je morala nadaljevati delo, kot tudi jaz. Zgodilo pa se je, da zdaj mnogi mislijo, da so Kolačići pesem Denis & Denis. Prepoznaven je bil njen glas, čeprav po mojem mnenju pesem ni ravno v stilu Denis & Denis.

Kako pa ste našli sedanjo pevko Ruby Kolić?


Kolega mi je rekel, da pozna mlado lepo punco, ki dobro poje, in da jo moram nujno slišati. Nato sva se dobila. Najprej je nekaj časa razmišljala, ker je bil to za njo velik izziv. Pokazal sem ji nekaj pesmi in jih je posnela, in bilo je dobro, tako da sva nadaljevala. Snemanje je zdaj pri koncu, tako da bi plošča lahko izšla čez kakšen mesec.

Po dolgih letih ste spet na turneji. Kako se počutite na odru?


To mi je manjkalo. Igranje v živo s skupino prijateljev je nekaj posebnega. Na tej turneji v bistvu skupina Denis & Denis prvič nastopa z živimi instrumenti, kot bend. Takrat ko smo bili na vrhuncu, smo namreč igrali na matrice po različnih klubih in diskotekah. Spomladi ali poleti, ko bo malo topleje, nameravamo prirediti malo večji koncert na prostem in ga bomo tudi snemali, nato pa izdali živo ploščo in DVD ter tako proslavili trideseto obletnico prvega koncerta Denis & Denis.

Marina Perazić: »Davor si je želel globalnega uspeha, jaz se s tem nisem strinjala.«

Marina, leta 2008 ste izjavili, da se Denis & Denis v izvirni postavi ne bosta nikoli več združila, ker Davorjeva žena ne dovoli, da bi imel stike z vami. Vas je njegovo povabilo presenetilo?

Bila sem zelo prijetno presenečena. Takoj sem rekla da, ker je to nekaj, česar ne moreš zavrniti. Nisem verjela, da se bo to kdaj zgodilo. Sem mu pa napisala, da se ne želim pogovarjati o starih časih in zamerah, saj preteklosti ne moremo spreminjati.

Kakšne spomine imate na leta Denis & Denis?

To je bilo najintenzivnejše obdobje v mojem življenju. Glasbo sva delala iskreno, da bi izpraznila kreativnost, in nisva pričakovala takšnega uspeha. Bila sva v popolnem šoku. Ta šok pa ni mogel trajati dolgo, ker so naju začeli obmetavati s povabili na televizijo, koncerti in podobnim. Tako da nisva imela časa razmišljati o slavi. Nato je moral Davor še v vojsko in ga je zamenjal Edi Kraljić. Davor nama je pripravil dve, tri pesmi, tako da so oboževalci v tem letu redno imeli na voljo nove hite. Žal pa so se pojavila trenja, ko se je vrnil iz vojske. On je hotel takoj izdati novo ploščo, jaz pa sem hotela počakali, da bi bila bolj alternativna, ne tako komercialna. Davor si je želel globalnega uspeha, jaz se s tem nisem strinjala.

Toda saj tudi za vašo samostojno ploščo Marina in uspešnico Kolačići ne bi mogli reči, da je alternativna.


Ni alternativna, ni pa tudi povsem komercialna. Kolačići je pravzaprav edina uspešnica in mi je zelo všeč. Gre za unikatno pesem. Pesem, ki izstopa, in ne takšno, ki je ukalupljena. To je velika razlika med njo in tistimi pesmimi, ki so podobne drugim samo zato, da bi uspele.

Ni dolgo, ko ste nastopali v Ljubljani, novembra lani v gejevskem klubu Tiffany na Metelkovi. Ste v tem času postala gejevska ikona?

Ja, sem gejevska ikona in sem vesela, ker mi je ta populacija ponudila roko. Da postaneš takšna ikona, ni pomemben videz, ampak tisto, kar ikona počne. Borbenost, vztrajnost, energija, karizma. Da postaneš gejevska ikona, si moraš to zares zaslužiti. V času uspeha Denis & Denis so me imeli za seks simbol in menim, da je bil to površinski naziv. Motilo me je, da so mi pripisovali zgolj seksapil. Gejevska ikona pa mora biti mnogo več, oseba z značajem.

Toda saj vas je tedaj revija Rock poleg tega, da ste najseksapilnejša pevka v Jugoslaviji, razglasila tudi za najboljšo pevko.


Če ne bi bilo še tega naziva, bi se takrat ubila (smeh)! Bila sem najboljša pop in rock pevka dve leti zapored. O tem so odločili novinarji. Jaz nikoli nisem hotela biti samo pevka. To sem imela za hobi, počela pa sem marsikaj drugega. Tudi danes, ko sem inštruktorica zumbe, je petje le hobi (smeh).

Prav zaradi takih pritiskov ste se na vrhuncu slave preselili v New York, kjer sta se vam rodili dve hčerki. Kdaj sta ugotovili, da je mami v resnici ime Denis, očetu pa Ekatarina (Ivan Fece Firči, nekdanji bobnar legendarne beograjske skupine Ekatarina Velika, op. p.)?

(glasen smeh) Potrebovali sta kar nekaj let. Doma se je veliko poslušala Ekatarina, Denis & Denis pa malo manj. Šele ko smo se s hčerkama vrnile in odšle v Beograd, sta ugotovili, da je zanimivo ljudem povedati, da je mama Marina Perazić (smeh).

Nameravata z Davorjem morda spet kaj posneti?

Z Davorjem sva bila vedno dobra ekipa. Zdaj živim v Novem Sadu, tako da z Davorjem, ko se dobiva, predvsem delava. Treba je dati času čas, ker se naježim, če ljudje pritiskajo name. Velike uspešnice nikoli niso nastale pod pritiskom in na silo. Nastanejo, ko najmanj pričakuješ, in tisti občutek je vau! Ta trenutek si lahko zaželim, ali se bo zgodil, pa ne vem. Ne bom za vsako ceno pela pesmi, ki mi ni všeč, pa čeprav je Davorjeva. Želela bi peti le pesem, ki bi lahko parirala tistim najboljšim, ki sva jih posnela z Davorjem.