Deset najboljših jugoslovanskih rockovskih albumov

Na prvem mestu Odbrana i poslednji dani skupine Idoli.

Objavljeno
16. april 2015 16.06
J. G., kultura
J. G., kultura

Album Odbrana i poslednji dani iz leta 1982 beograjske skupine VIS Idoli je kot najboljši v nekdanji Jugoslaviji od leta 1955 do danes izbralo trinajst uglednih glasbenih novinarjev iz regije.

Za sestavo lestvice stotih najboljših albumov je novinarje zaprosila hrvaška izdaja časopisa Rolling Stone. Po mnenju Rolling Stona ta drugi album Idolov s hiti Kenozoik, Poslednji dani, Moja si, Rusija, Jedina, Igrale se delije izstopa iz lastnih okvirov, čeprav pri tem resno tvega naklado. Frontman Idolov in avtor večine pesmi na tem albumu Vlada Divljan, ki je umrl marca letos v starosti 57 let, je pred časom dejal, da je bila ta plošča v širšem kontekstu neke vrste napoved razpada Jugoslavije.

Na drugem mestu je prvi in edini studijski album beograjske skupine Šarlo Akrobata Bistriji ili tuplji čovek biva kad ... iz leta 1981. Ocenjen je kot eno od najbolj ustvarjalnih del novega vala in je še danes vir navdiha alternativnejšim glasbenikom.

Na tretjem mestu pa je dvojni album Sunčana strana ulice iz leta 1981 zagrebške skupine Azra, posnet le pol leta po prvencu in na katerem se je Branimir Johnny Štulić čustveno razgalil in se odločil za nekoliko mehkejši zvok.

Prvi album hrvaške skupine Haustor z istim naslovom, izdan po velikem radijskem hitu Moja prva ljubav je na četrtem mestu, temu pa sledi debitantski album Arsena Dedića Čovjek kao ja iz 1969 kot eden od testamentov pop kulture.

Med prvo deseterico sta še dva Azrina albuma – trojna live izdaja iz leta 1982 s koncerta v zagrebškem klubu Kulušić Ravno do dna na šestem mestu in prvenec Azra iz 1980 na devetem mestu.

Na sedmem mestu je album Dok čekaš sabah sa šejtanom skupine Zabranjeno pušenje, ki je nastal leta 1985 v polnem zamahu sarajevskih »novih primitivcev«, na osmem mestu je Haustor z albumom Treći svijet iz 1984, na desetem mestu pa je S vetrom u lice Ekatarine Velike iz 1985.

Prvi deseterici sledijo Dnevnik jedne ljubavi Josipe Lisac, Nova iznenađenja za nova pokolenja Discipline kičme, Pokvarena mašta i prljave strasti Riblje Čorbe, Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi skupine Film, Bitanga i princeza skupine Bijelo dugme in Goribor iste skupine.

Na 17. mestu je slovenska skupina Buldožer z albumom Ako ste slobodni večeras iz 1982, v živo posnetem v zagrebškem klubu Kulušić, na 19. mestu pa je še en album te skupine − Pljuni istini u oči iz leta 1975.

Urednik časopisa Toni Moškov v uvodniku pravi, da zagotovo ne bodo vsi zadovoljni s to izbiro in da so se potrudili po najboljših močeh. Lestvica je nastala kot posledica ideje, da je treba ohraniti spomin na nekatere zgodovinske albume, ki so še danes antologija glasbe na tem prostoru.