Druga godba 2016 - Parada intenzivne glasbe sveta

Atraktiven glasbeni program bo Ljubljano poživil med 24. in 28. majem.

Objavljeno
05. maj 2016 17.22
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Letošnja Druga godba je 32. zapored in žal zadnja v sedanji podobi. Kot so povedali na današnji predstavitvi tega znamenitega mednarodnega glasbenega festivala, ki je Ljubljano vrisal na svetovni glasbeni zemljevid najboljših tovrstnih festivalov, Mestna občina Ljubljana tega festivala ne bo sofinancirala, češ da po mnenju strokovne komisije ni dovolj dober.

Druga godba bo potekala med 24. in 28. majem in je gotovo zadnja na tako visoki kakovostni ravni in v takem obsegu, je poudaril v. d. direktorja Zavoda Druga godba Rok Košir. Mestna občina Ljubljana, v nasprotju z ministrstvom za kulturo, sponzorji, tujimi kulturnimi predstavništvi in seveda številnim občinstvom, ne prepozna tega festivala kot kulturnega dogodka, vrednega štiriletnega sofinanciranja. Takšna je bila odločitev strokovne komisije. Mestna občina Ljubljana tudi sicer ni naklonjena tovrstnim festivalskim dogodkom, kajti tudi z nedostopnostjo Križank, kjer se je svojčas dogajala Druga godba, ki jih upravlja mestni zavod Ljubljana Festival, se krčijo prostori kulture v mestu in dostopnost kakovostnih kulturnih dogodkov.

Vendar pa ekipa Druge godbe optimistično zre v prihodnost in je spet pripravila, v koprodukciji s Kinom Šiška in Cankarjevom domom, atraktiven glasbeni in spremljevalni program. Tako se bo na osmih prizoriščih zgodilo 30 dogodkov, od tega bo 13 koncertov.

Druga godba se bo začela 24. maja z preddogodkom, in sicer predvajanjem dokumentnega filma v Kinu Šiška Samo preko naših trupel. Film prikazuje zgodbo malijskih glasbenikov po tem, ko so 2012 v severnem delu Malija oblast prevzeli islamski ekstremisti in prepovedali glasbo. Glasbeniki inštrumentov niso odložili, temveč se z glasbo borijo proti tovrstnemu nasilju. Glasba v izgnanstvu pa je tudi tema letošnje Druge godbe in ene od okroglih miz na festivalu.

Matjaž Manček, pomočnik direktorja za glasbeni program v Kinu Šiška, je povedal, da niso imeli zadržkov in so intenzivneje vskočili v sodelovanje z Drugo godbo kot koproducenti, predvsem pri organizaciji koncerta največjih zvezdnikov letošnje Druge godbe projekta St. Germain. Za tem imenom se skriva znameniti francoski glasbenik Ludovic Navarre, ki se je proslavil predvsem s subtilnim prepletanjem housa in nu jazza. Na Drugi godbi pa bo predstavil svoj zelo afriški in bluesovski projekt.

Sicer pa letošnja Druga godba, ki bo koncertno potekala med Kinom Šiška, klubi na Metelkovi in Cankarjevim domom ter z zaključkom v Stari mestni elektrarni, ponuja pravo pestrost nastopajočih. Katja Šulc bo predstavila svoj novi projekt uglasbljene romske poezije, ki je nastajal med Slovenijo, Francijo in Mehiko, Američan Saul Williams pa bo demonstriral vso razsežnost aktivističnega umetnika. Na oder Kina Šiške se vrača nigerijska zvezdnica Nneka, ki se je od soula, ki ga je predstavil na svojem prvem koncertu, obrnila precej k reggaeju. Pravijo, da je Gančan Pat Thomas zlati glas Afrike, predvsem pa je poosebljanje highlifa, glasbenega sloga, ki je kot eden prvih prepletel afriško in zahodnjaško glasbo.

Za bolj trdo rockovsko etno glasbo velja francosko-etiopska zasedba Ukandanz, medtem ko bo ameriška zasedba Orkesta Mendoza ponudila odgovor, zakaj postajajo mambo, cumbia, ranchera in rumba čedalje bolj popularni glasbeni slogi. Posebno glasbeno izkušnjo obljublja britanska zasedba The Comet Is Coming saksofonista prav posebne sorte Shabake Hutchingsa, ki je lani že nastopil na Drugi godbi v zasedbi Sons of Kemet.

Balkansko-alpska naveza dveh harmonikarjev Dinovski-Schubert bo predstavila svojo vizijo glasbe, medtemko bo slovensko-bosanko-hercegovska zasedba Taman poskrbela za vsakoletni odmerek sevdaha na tem festivalu. Brazilska pevka in violončelistka Dom La Nena bo predstavila vizijo glasbe, ki jo je ustvarjala v Parizu, medtem ko bo francoska electro jazz dance skupina Magnetic Ensemble poskrbela, da se bo Druga godba zaključila s plesom pozno v noč.