Eksplozija rocka Demolition Group

Na četrtkovem koncertu v Kinu Šiška so Demolition Group pokazali, da še niso za staro šaro.

Objavljeno
13. maj 2011 20.49
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Čeprav je minilo kar deset let, odkar je posavska rock zasedba Demolition Group izdala prejšnji album Bič Luč + upanje, so na novem Planet starcev zazveneli močno, kar so energično in mogočno demonstrirali občinstvu na četrtkovem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška.

V dveh sklenjenih blokih so predstavili pesmi z novega albuma, od uvodnega singla Gospodar do zaključne Ljubiva se za svet. Vmes so se poklonili svojim prejšnjim uspešnicam in največji med njimi, baladi Dež. Po končani predstavitvi albuma je zadonelo še nekaj starejših pesmi, med njim tudi njihova raztrgana različica pesmi Model nemške elektronske skupine Kraftwerk. Končali so z ubijalsko različico svoje prve uspešnice s prvenca, Japanci rade za nas, ko so bili še skupina Gast'r'bajtr's.

Tudi tokrat so Demolition Group šli »na polno« in tako spet upravičili ime, ki ga nosijo tako po moči kot energiji. Da je to res nekoliko drugačna skupina, postane jasno že ob prvih tonih, ki zadonijo z odra in se potrdijo s pevcem Goranom Šalamonom. Zasedba je vzorčno antizvezdniška, še posebej je tak njen pevec, čigar odrski nastop je podoben Nosferatuju, ko je dobre volje. Kitarist Bojan Fifnja je nudil občasne solo vložke in občasne eksplozije zvočnega zidu. Pri tem mu je bil več kot v oporo divji saksofonist Jože Pegam, najmlajša člana zasedbe, brata Ivica (bobnar) in Tomi (basist) Gregel, sta odlično parirala veteranom, nad vsemi pa je bedel mojster za zvok in ustanovni član Matjaž Pegam.

Celoten vtis žive izvedbe albuma Planet starcev je dokaz, da so na tem planetu gotovo starci, vendar Demolition group (še) niso med njimi. Toko energije, kot je je bruhalo z odra Kina Šiška, že dolgo nismo slišali.

In navdušeno občinstvo, med njim je bilo precej organiziranih oboževalcev iz Brežic in okolice, je po Japancih priploskalo še dva dodatka, med katerima je zazvenela tudi Mesečina, s čimer so ponudili dobri dve uri razbijaškega rockovskega koncerta.