Eric Clapton se vrača k bluesu

Slavni kitarist je izdal nov album I Still Do.

Objavljeno
23. maj 2016 11.42
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Na prvem albumu, ki ga je znameniti britanski kitarist, skladatelj in pevec Eric Clapton izdal kot sedemdesetletnik, star je namreč 71 let, se spet spominja svojih bluesovskih korenin, ki so sooblikovale njegov prepoznavni zvok, poroča agencija AFP. V petek je izdal album I Still Do, ki je njegov 23. samostojni studijski izdelek.

Na njem je 12 bluesovskih skladb, med katerimi je deset standardov, dve pesmi (Spiral, Catch the Blues) pa je v podobnem občutju napisal sam. Claptona pogosto uvrščajo v sam svetovni vrh še živih kitaristov in je s tem albumom spet utišal govorice, da se je upokojil. Čeprav je leta 2014 izjavil, da ima dovolj turnej, je lani odigral serijo koncertov ob svojem 70. rojstnem dnevu v newyorškem Madison Square Gardnu in londonskem Royal Albert Hallu.

Album I Still Do zaznamuje tudi to, da je prvič po skoraj štirih desetletjih spet sodeloval s producentom Glynom Johnsom, ki je odgovoren za klasičen rockovski zvok skupin, kot so The Who, Led Zeppelin, The Rolling Stones in The Eagles. Johns je produciral enega Claptonovih najbolj priljubljenih albumov Slowhand iz leta 1977 z uspešnicami Lay Down Sally, Cocaine in Wonderful Tonight. Nov album odpira pesem Alabama Woman Blues, standardni blues, ki ga je napisal zelo vpliven bluesovski pianist in pevec Leroy Carr. Na albumu sodeluje tudi skrivnostni gost Angelo Mysterioso, za katerega se je govorilo, da naj bi bil pokojni Beatle George Harrison. Clapton je to zanikal in povedal, da si je gost izbral takšen psevdonim zaradi pogodbenih zavez. Na album je uvrstil tudi Dylanovo pesem I Dreamed I Saw St. Augustine. Clapton je izid albuma pospremil z besedami, da je ta »album svež in me odraža v tem trenutku«.