Festival Godibodi – glasbeni uvod v poletje

Glasbena izjemnost med 4. in 8. junijem v Ljubljani, Kopru, Kranju, Mariboru in na Ptuju.

Objavljeno
16. maj 2014 16.34
Uršula Ramoveš
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi letos že sedmič pripravlja veselje za ušesa. Med 4. in 8. junijem bo pričaral poletno vzdušje na letnem vrtu ljubljanskega Hostla Celica, hkrati pa bodo različni slovenski glasbeniki pod okriljem festivala med poslušalce v Kopru, Kranju, Mariboru in na Ptuju ponesli tako avtorske kot ljudske pesmi.

Na oder prizorišča se bodo povzpeli akustična folk skupina Čedahuči, svež in iskren dvojec Bas in Glas, mlada ljudska glasbenika Nina in Gregor Volk, pevka Uršula Ramoveš, zasedba Jurki & Basisti ter legendarni rock pevec in slikar Andrej Trobentar s skupino DAR, sočasno pa bo potekal tudi spremljevalni program v obsegu dveh okroglih miz in treh delavnic, medtem ko bodo slikarji, tako kot lani, ustvarjali med koncerti.

Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, ki združuje poustvarjalce ter raziskovalce ljudske glasbe na Slovenskem, se bo na festivalu predstavilo z večerom, ki bo hkrati njihov letni koncert. Društvo bo tokrat skupaj z nastopajočimi v svoj fokus postavilo najbolj reprezentativni področji delovanja svojih članov: sodobno poustvarjanje ljudskih pesmi in viž glasbenih tradicij slovenskih etničnih pokrajin ter makedonsko, šrilanško, japonsko in arabsko izročilo, od najtradicionalnejšega do najsodobnejših obdelav in improvizacij. Na letnem koncertu Folk Slovenija bodo nastopili: zasedbe Cintare, Kerlci, Vruja, Pella in Katice, Tomaž Podobnikar s pojočo žago, Jasmina Levičar s citrami, pevka Mateja Bobek, vokalistka in violinistka Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona z instrumentalno skupino ter Emil Zonta.

Poleg osrednjega, ljubljanskega prizorišča bo Godibodi potekal tudi v Baru Cameral v Kopru, Layerjevi hiši v Kranju, KGB v Mariboru in Muzikafeju na Ptuju, kjer bodo poleg nekaterih že omenjenih izvajalcev nastopili še večstranska umetnica Aphra Tesla ob spremljavi kitarista Igorja Bezgeta ter izjemen duo Metod Banko in Teo Collori.

Godibodi si prizadeva pokazati bogastvo in raznovrstnost slovenske glasbene kulture tako na živem odru kot s posnetki. Tudi letos ne bo drugače. V sodelovanju z glasbeno hišo Celinka.si bo Godibodi postregel z novimi ploščami slovenskih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev, v času trajanja festivala pa bodo svoje nove glasbene stvaritve predstavili Jurki & Basisti, Bas & Glas, Andrej Trobentar & DAR ter skupina Čedahuči, ki bo ploščo izdala pri Založbi Had.