Festival ob jubileju slovenskih skladateljev

Festival »Okus po času, ki beži« v čast Božidarju Kosu, Lojzetu Lebiču in Vinku Globokarju in drugim.

Objavljeno
05. junij 2014 20.22
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Glasbeno društvo Slowind je ob jubileju slovenskih skladateljev pripravili festival Okus po času, ki beži. Osemdesetletnico letos praznujejo Božidar Kos, Lojze Lebič in Vinko Globokar, trojico pa so povezali še s skladatelji, ki so jubileje praznovali pred kratkim - Jakobom Ježem, Igorjem Štuhecem, Pavletom Merkujem in Ivom Petričem.

Festival bo ponudil dva koncerta, ki se bosta zvrstila 12. in 13. junija v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član Slowinda Matej Šarc, so k sodelovanju povabili tudi več mladih glasbenikov, ki se bodo predstavili poleg članov Slowinda. Napovedal je še predkoncertne pogovore, na prvem bodo njegovi sogovorniki Lebič, Štuhec in Petrič, na drugem pa Kos, Jež in ponovno Lebič.

Na prvem koncertu bo mogoče slišati Ježeve Vodomke v izvedbi dekliškega komornega zbora Glasbenega centra Edgar Willems, Lebičeva dela Okus po času v izvedbi organista Tomaža Sevška Šramla, Aprilske vinjete (Chalumeau III.) v izvedbi flavtista Aleša Kacjana in Čas prav tako v izvedbi dekliškega komornega zbora Glasbenega centra Edgar Willems.

Slowindovci bodo zaigrali Štuhecovo delo Interrogatur - respondit, ki je, kot je poudaril Šarc, z letnico 2013 najmlajša skladba, ki jo bo mogoče slišati na festivalu, ter Petićev Pihalni kvintet št. 3. Merkujevo delo Trio di canzoni bodo poustvarili flavtist Aleš Kacjan, klarinetist Jurij Jenko in fagotist Paolo Calligaris.

Drugi koncert bo uvedlo Lebičevo delo Dogodki II v izvedbi Slowinda, sledil mu bo prav tako Lebičev Godalni kvartet, ki ga bodo poustvarili violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne ter violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala.

Sledili bodo Odsevi Hajmanovih stihov Jakoba Ježa, pri katerih bodo moči združili mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, klarinetist Jurij Jenko, fagotist Calligaris, trobentač Tibor Kerekeš, harfistka Urška Križnik Zupan, violinist Porovne, violist Dizdarević Škrabar in violončelist Hvala. Kos bo zastopan s skladbo Trije stavki, ki jo bodo odigrali flavtist Kacjan, pozavnist Žan Tkalec, tolkalistka Petra Bartol in pianist Marjan Peternel, koncert pa se bo sklenil z Globokarjevo Discours VIII v izvedbi Slowinda.