Glasba za dobro jutro, EKV, Dum Dum

Velika Ekaterina Velika z aktualnimi besedili še danes navdaja z uporniškim zanosom.

Objavljeno
01. april 2014 12.32
Posodobljeno
04. april 2014 06.00
Delo.si
Delo.si

Letos obhajamo 20. obletnico od razpada enega najboljših beograjskih bendov v osemdesetih letih, ki je s svojo udarnostjo in izpovednostjo zlahka prešel v novo tisočletje. Kmalu po smrti legendarnega, karizmatičnega pevca in kitarista skupine Milana Mladenovića novembra leta 1994, ki so mu dva mesca pred smrtjo diagnosticirali raka na trebušni slinavki, je tudi skupina nehala delovati.

Za sabo so pustili sedem albumov, ki so za vedno spremenili jugoslovansko glasbeno sceno (prvega so posneli še pod imenom Katarina II). Izhajajoč iz tedanjega umetniškega novega vala, so z udarnimi punk-rock ritmi in poetičnimi, družbeno-kritičnimi besedili pomagali mladi generaciji odraščati pokončno.

Skupino so od leta 1982 sestavljali pevec in kitarist Milan Mladenović, klaviaturistka Margita Stefanović, basist Bojan Pečar in bobnar Ivan Vdović Vd, ki je z Mladenovićem osnoval že njun srednješolski bend Limunovo drvo in kasneje tudi zelo uspešen Šarlo Akrobata.

EKV še danes ježijo kožo s pesmimi kot so »Krug«, »Aut«, »Radostan dan«, »Nisam mislio na to«, »Modro i zeleno«, »Oči boje meda«, »Ljubav«, »Par godina za nas«, »Budi sam«, »Mi menjamo«, »Novac«, »Stvaran svet«, »Sarajevo«, »Ti si sav moj bol« ...

Danes spomin na večne EKV oživljajo v ljubljanski Cvetličarni, kjer se bodo uspešnicam posvetili s tribute skupino Krug, v kateri so tudi nekateri člani, ki so sodelovali s skupino Ekatarina Velika. Za njimi bo nastopil tudi reški pevec Urban s skupino, ki bo odpel nekaj njegovih priljubljenih pesmi EKV.